Misli obrazovanje!

Treću godinu zaredom udruga Pragma dodjeljuje “Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja”, koja se ove godine provodi pod motom “Misli obrazovanje!”. Nagrada se dodjeljuje temeljem mišljenja obrazovnih ustanova – dogovorom nastavnika, roditelja i učenika. Obrazovne ustanove ocjenjuju radove od 15. siječnja do 20. ožujka 2016. godine putem stranice: http://pragma.skole.hr, uz pravilo: „jedna ustanova – jedan glas“. Sve obrazovne ustanove su dobile i Smjernice za provedbu glasovanja za dodjelu Nagrade.

Svečana dodjela Nagrade održat će se 29. ožujka 2016. g. u Zagrebu od 12 sati, u kinu Europa (Varšavska ulica 3).

Prijave novinarskih radova su trajale do 31. prosinca 2015. godine te je pristiglo sedamnaest važećih prijava u tri kategorije (televizijski, radijski i tiskani/online prilog).

Televizijski prilozi:

 1. Josipa Pletikosić, Provjereno, Nova TV, rad: Prilika za bolju mladost (Ispovijesti dječaka iz popravnog doma)
 2. Suzana Balen, Hrvatska uživo, Hrvatska radiotelevizija, rad: Skype nastava zemljopisa
 3. Goran Latković, RTL DIREKT, RTL Televizija, rad: Robotičari iz Slavonije
 4. Leona Šiljeg, RTL DANAS, RTL Televizija, rad: Projekt uživo sa svih kontinenata
 5. Matea Damjanović, RTL DANAS, RTL Televizija, rad: Asistenti u nastavi.

Tiskani/online prilozi:

 1. Željko Garmaz, „24 sata“, rad: Učenici iz Gunje su iz poplave spasili kameru i snimili film
 2. Marko Matijević, News portal za studente i srednjoškolce – www.srednja.hr, rad: [BANKROT ZNANJA] Nema novaca za najsvečaniju priredbu znanja u Hrvatskoj
 3. Sara Badžek, Varaždinske vijesti, rad: U 1. razredu srednje uči gradivo kemije s fakulteta
 4. Dina Ćevid, Global – novine za studentska i društvena pitanja, kulturu i sport, rad: OSKAR ZNANJA – Dodjelu nagrada spasila djeca s teškoćama u razvoju iz Čakovca
 5. Rozeta Bogeljić, „24 sata“, rad: Za našeg učenika Roka (13) ništa nam nije teško napraviti
 6. Anela Kuburaš, „24 sata“, rad: Mi smo jedini učenički tim forenzičara u Hrvatskoj
 7. Sergej Županić, „24 sata“, rad: Mi smo cure koje mogu popraviti i vaš auto…
 8. Franjo Lepan, „24 sata“, rad: U školi ima sve petice, a doma se brine o bratu i bolesnoj baki
 9. Hajrudin Merdanović, „24 sata“, rad: Mi smo učenicima prije svega mame, a tek onda učiteljice
 10. Sandra Golemac, Večernji list, rad: Isabel je prva i jedina gluha djevojčica koja pohađa vrtić

Radijski prilozi:

 1. Barbara Vid, Civilno društvo, Hrvatska radiotelevizija, rad: Tolerancija
 2. Ivana Sučić, Izvan okvira, Hrvatska radiotelevizija, rad: Moji prijatelji iz Fortice

Podsjećamo, udruga Pragma je 2012. g. pokrenula projekt “Obrazovanje djece i mladih za demokratsko građanstvo u Hrvatskoj – medijska kultura” s ciljem podizanja medijske kulture i opismenjavanja djece i mladih te jačanja demokratskog građanstva kroz rasprave, uvažavanje različitih mišljenja te na kraju – zajedničko odlučivanje, a unutar projekta se organizira dodjela „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“.

Nagradom se želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju. Ovo nastojanje je poticaj medijskom opismenjavanju mladih – pokušaj da im se pomogne u kritičkom razmišljanju i postavljanju pravih pitanja o onome što gledaju, čitaju ili slušaju. S druge strane, radovi mogu poslužiti kao sredstvo za podizanje svijesti učenika o vrijednosti obrazovanja, motivacije za učenje i ustrajanje u uspješnom završavanju obrazovanja, kao i stvaranju veće povezanosti sa školom i s roditeljima, koji su pozvani sudjelovati u procesu glasovanja.

Dodjela Nagrade se i ove godine provodi u partnerstvu s Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu i uz tehničku podršku CARNeta. Potporu dodjeli Nagrade pruža Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, financijsku podršku pruža Grad Zagreb, dok je sponzor dodjele Nagrade UNIQA osiguranje.

Za školsku godinu 2014./2015. dodijeljene su četiri Nagrade prema mišljenju obrazovnih ustanova: za tiskani rad Sandra Golemac s člankom „Mihael voli viceve, Lorena svoju učiteljicu, a Paulina želi na balet“ (Večernji list), za televizijski prilog dvije jednakovrijedne Nagrade – Marijana Kranjec: „Osnovci rockeri“ (Dobro jutro Hrvatska, Hrvatska radiotelevizija) i Maja Medaković: „Djeca iz doma na državnoj maturi“ (Provjereno, Nova TV) te za radijski prilog Ivana Sučić: „Učenici iz Gunje“ (Hrvatska radiotelevizija, Hrvatski radio).

Evaluacije dosadašnjih Nagrada pokazale su kako obrazovne ustanove smatraju da je važno povezivati medijsku pismenost s drugim odgojno – obrazovnim sadržajima, slažu se da aktivnost dodjele Nagrade doprinosi medijskom opismenjavanju, da je škola najbolje mjesto za provedbu medijskog opismenjavanja te ističu da je potrebno nastaviti s dodjelom Nagrade: „Zbog toga što prilozi naglašavaju probleme našega društva, promoviraju vrijednost obrazovanja i doprinose medijskoj pismenosti djece i mladih, smatramo da bi se Nagrada trebala i dalje dodjeljivati“.