Savjetovalište


Savjetovalište udruge Pragma

Savjetovalište vode stručnjaci

Savjetovalište udruge Pragma vode stručnjaci (socijalne pedagogije, psihologije, socijalnog rada) s dugogodišnjim iskustvom, a namijenjeno je mladima (15 – 30 godina), roditeljima ili članovima obitelji koji se suočavaju s izazovom odrastanja djece i adolescenata.

Ponekad je, uz svu ljubav i skrb koju roditelji/obitelj i okolina pružaju mladoj osobi, potrebna dodatna stručna pomoć u prevladavanju njenih teškoća i izazova. Mladi, zbog posebno osjetljivog i emocionalno burnog životnog razdoblja, često ne znaju protumačiti što proživljavaju i zašto se ponašaju na određeni način te im je o tome neugodno govoriti ili ne žele svojim problemima opterećivati druge, ne samo obitelj već i prijatelje. Stručnjaci im mogu pomoći njihovu situaciju sagledati objektivno, istražiti prave razloge njihovih osjećaja, misli i ponašanja te tražiti adekvatna rješenja.


U okviru našeg savjetovališta postoje usluge:

1. Savjetovanje s pojedincem

Savjetovanje s pojedincem – u obliku individualnih, povjerljivih razgovora u trajanju od 45 – 60 minuta, najčešće jednom tjedno. Duljina savjetodavnog procesa ovisi o pojedinačnim potrebama i procjeni voditelja savjetovanja.

Savjetovanje je oblik podrške pojedincu (nije terapija), namijenjeno boljem razumijevanju, shvaćanju sebe i svojih postupaka te postupaka okoline. Nekim je osobama dovoljno nekoliko susreta da bi se osjetile osnaženima, potaknutima na promjene, a neke osobe – koje želje dugotrajnije raditi na sebi i učvrstiti nastale promjene – imaju potrebu dolaziti kroz razdoblje od nekoliko mjeseci ili godinu dana. Ukoliko se savjetovanje odvija kao priprema za grupnu psihoterapiju, tada ono poprima karakteristike individualne terapije kako bi se ustanovilo je li osoba prikladna za grupnu psihoterapiju. Takav individualni rad može trajati nekoliko mjeseci do godine dana.

U savjetovanje se mogu uključiti mladi od 14 – 30 godina te odrasli (roditelji/skrbnici ili članovi obitelji). Savjetovanje vode Jelena Adamlje, mag. socijalne pedagogije i Mirjana Soljačić, mag. psihologije.


2. Grupna psihoterapija

Grupna psihoterapija – vodi se s grupom pojedinaca koji su prošli pripremnu fazu (individualnu terapiju), a odvija se jednom tjedno u trajanju od 90 minuta.

U Pragmi se provodi analitička grupna psihoterapija koja je učinkovita, znanstveno utvrđena terapija, usmjerena boljem spoznavanju sebe i svojih odnosa prema drugima. Cilj ove grupne psihoterapije je osjećati se bolje u odnosu prema samome sebi, prema drugima te prema svojim svakodnevnim obvezama. Tijekom grupnih susreta, naglasak je na osobnim događanjima koji se u grupi analiziraju te na međusobnim odnosima članova grupe i načinu na koji ti odnosi zrcale međuljudske odnose članova izvan grupe (u obitelji, na studiju, poslu, partnerskim vezama..).

Teme grupa nisu unaprijed određene već se razgovara o onome što članovi sami donose na grupu. Minimalan broj članova grupe je 4, a maksimalan 12. Grupa se sastavlja sukladno dobi i zrelosti osoba.

U grupnu psihoterapiju se mogu uključiti punoljetne mlade osobe (od 18 – 30 godina) i – u zasebnu skupinu – odrasli. Grupnu psihoterapiju vodi Jelena Adamlje, mag. socijalne pedagogije, grupna analitičarka.


Mladi u našem savjetovalištu najčešće traže pomoć radi:

 • lošeg školskog uspjeha, nemotiviranosti za školu, pada razreda, napuštanja škole
 • pridobivanja neutralnog i stručnog mišljenjem o sebi samima (“jesam li u redu?”)
 • ostvarivanja emocionalne podrške u sigurnom i neutralnom prostoru (“nemam s kime razgovarati o ovome”)
 • boljeg razumijevanja svoje emocionalnosti i njene povezanosti s ponašanjem (“ne znam zašto se tako ponašam”)
 • rada na sebi, jačanja samopouzdanja, izgradnje pozitivne slike o sebi
 • unaprjeđenja odnosa s odraslima i vršnjacima
 • kvalitetnijeg planiranja obveza i slobodnog vremena

Roditelji/skrbnici i članovi obitelji najčešće traže pomoć radi:

 • ostvarivanja emocionalne podrške za teškoće s kojima se susreću kao roditelji
 • boljeg razumijevanja razvojnih procesa kroz koji prolaze njihova djeca-adolescenti
 • pronalaženja adekvatnog pristupa djetetu s kojim imaju poteškoća u odnosu ili koji pokazuje probleme u ponašanju
 • osobnih simptoma i emocionalnih teškoća

Uključenje u usluge Savjetovališta je dobrovoljno, a usluge savjetovanja pojedinca i grupne psihoterapije su besplatne, ako se radi o uslugama za koje osigurano plaćanje putem nadležnih državnih ili gradskih tijela (projektno financiranje). Moguće je uključenje u Savjetovalište po preporuci ustanova (škola, učenički dom, centar za socijalnu skrb). Za uključenje maloljetnika je potrebna pisana suglasnost roditelja/skrbnika. Dolazak u Savjetovalište se dogovara unaprijed, telefonski ili putem elektroničke pošte.

Radno vrijeme Savjetovališta:
ponedjeljak – petak: 8:00-16:00 sati
Na zamolbu korisnika, savjetovanje se može dogovoriti i u drugim terminima tijekom radnog tjedna

Kontakti:
Tel.: +385 (0)1 7789 950
E-pošta: pragma@udruga-pragma.hr

Jelena Adamlje, mag. socijalne pedagogije
Mob.: 095 7789 955
E-pošta: adamlje@udruga-pragma.hr 

Mirjana Soljačić, mag. psihologije
Mob.: 095 1789 952
E-pošta: soljacic@udruga-pragma.hr