Digitalno obrazovanje u Hrvatskoj

Otvoren natječaj Pragme za prijavu radova za dodjelu 9. „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“, do 31. 1. 2022.

Pozivamo novinare da do 31. siječnja 2022., putem obrasca, prijave po jedan novinarski rad u kategorijama: za najbolji radijski, televizijski ili tiskani (online) prilog za dodjelu „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“.

Pandemija je donijela brojne promjene u učenju i socijalnom okruženju djece i mladih, a dio nastave je usmjeren na razne digitalne sadržaje i alate. Ovogodišnja, deveta, „Godišnja nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“ usmjerena je na potragu za novinarskim radovima koji istražuju utjecaj digitalizacije obrazovanja tijekom pandemije, s naglaskom na promociju i jačanje socio-emocionalnih vještina djece i mladih, osobito tražeći odgovore na pitanja:

  • kakav je optimizam, povjerenje i društvenost djece tijekom pandemije te postoji li utjecaj digitalizacije obrazovanja na te osobine?
  • kako je socio-ekonomski položaj obitelji utjecao na akademski uspjeh (npr. ocjene, rezultate testova) i neakademske vještine tijekom pandemije? Postoje li evidentirane razlike zbog različitih pristupa digitalnim sadržajima i alatima?
  • je li digitalizacija obrazovanja utjecala na školske ocjene i obrazovna očekivanja učenika (npr. upise u srednje škole i fakultete)?
  • je li digitalizacija obrazovanja utjecala na psihološku dobrobit djece i mladih – njihovo zadovoljstvo životom i školskom klimom? Kakav je utjecaj roditelja na psihološku dobrobit djece tijekom pandemije u kontekstu prelaska na rad na daljinu (online rad od kuće)?
  • utječe li digitalizacija obrazovanja na kreativnost i radoznalost učenika te postoje li razlike među učenicima koje se mogu objasniti utjecajem škole, roditelja ili karakteristikama učenika?
  • je li digitalizacija obrazovanja dovela do smanjenja (cyber)bullyinga u školama te do utjecaja na medijsku pismenost djece i mladih?

Djeca i mladi trebaju uravnotežen skup kognitivnih, socijalnih i emocionalnih vještina kako bi napredovali u današnjem promjenjivom i nepredvidivom svijetu gdje je usmjerenost na „akademsko učenje“ – matematiku, čitanje i znanstvenu pismenost. Razvoja socijalnih i emocionalnih vještina djece nadilazi kognitivni razvoj i akademske rezultate – oni su važni pokretači dobrog mentalnog zdravlja i izgleda na tržištu rada. Socijalne i emocionalne vještine su važni razvojni ishodi, a sposobnost osoba da se prilagode, budu snalažljivi, poštuju druge i dobro surađuju s drugima, preuzimaju osobnu i kolektivnu odgovornost sve više postaje obilježjem dobrog funkcionirajućeg društva. Vještine kao što su suradnja, empatija i tolerancija ključne su za građane i narode za postizanje ciljeva održivog razvoja te učinkovito sudjelovanje i doprinos izgradnji demokratskih institucija.

Prihvatljivi su novinarski radovi emitirani/objavljeni od 1. 11. 2020. do 31. 10. 2021. Pravila i prijavni obrazac su dostupni na www.udruga-pragma.hr. Pristigle novinarske radove, nakon provjere formalnih uvjeta, zajedno ocjenjuju učenici, nastavnici, stručni suradnici i roditelji prema načelu „jedna ustanova – jedan glas“. Svečana dodjela Nagrade je u lipnju/srpnju 2022.

Iz Natječaja su isključeni radovi koji spadaju u kategoriju prikrivenog oglašavanja, radovi koji promoviraju ili neprimjereno prikazuju određena nepoželjna ponašanja; radovi koji produbljuju ideološko – svjetonazorske društvene sukobe; radovi koji ne štite dostojanstvo maloljetnika i obitelji, kao i radovi koji svojim sadržajem nisu nedvosmisleno uspjeli povezati koncept digitalizacije obrazovanja i socio-emocionalnih vještina djece i mladih.

Pragma Nagradom želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju. Projekt je do sada proveden na području cijele RH, a doprinio je provedbi građanskog odgoja u školama. Dosadašnje dobitnice i dobitnici Nagrada: u 2014. godini Ivana Sučić (HRT) i Josipa Ćirić (Nova TV); u 2015. Sandra Golemac (Večernji list), Ivana Sučić (HRT), Marijana Kranjec (HRT) i Maja Medaković (Nova TV); u 2016. Franjo Lepan (24 sata), Ivana Sučić (HRT) i Josipa Ćirić (Nova TV); u 2017. Rozeta Bogeljić (24 sata), Mak Jovanović (24 sata), Višnja Biti (HRT) i Josipa Ćirić (Nova TV); u 2018. Ivana Sučić (HRT), Gordana Foder (Varazdinski.hr) i Leona Šiljeg (RTL); u 2019. Kristina Ljubić i David Bralo (Radio Megaton), Silvija Vladić Vrban (Udruge media talenti za Sportsku televiziju) i Dominik Janović (Global); u 2020. Snježana Kirinić Grubić (HKR) i Maja Medaković (Nova TV); u 2021. Snježana Kirinić Grubić (HKR), Barbara Matejčić (Jutarnji list) i Kristina Čirjak (RTL).

Nagrada se dodjeljuje uz potporu Grada Zagreba te uz partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK). Sadržaj objave i Nagrade je u isključivoj odgovornosti Pragme i ne održava stav Grada Zagreba.