Živim snove – Nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja

Pragma poziva novinare radijskih, televizijski i tiskanih (online) medija da od 25.11.2016. do 16.1.2017. g. prijave po jedan rad za dodjelu, četvrte godine zaredom, „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“. Prihvatljivi su radovi nastali između 1.9.2015. i 31.8.2016. g. Pravila i prijavni obrazac su dostupni na www.obrazovanjeimediji.hr. Pristigle radove zajedno ocjenjuju učenici, nastavnici, stručni suradnici i roditelji odgojno – obrazovnih ustanova po principu „jedna ustanova – jedan glas“. Svečana dodjela Nagrade, koja se sastoji od novčane nagrade od 2.500,00 kuna po kategoriji i plakete, u ožujku je 2017. g.

Tema ovogodišnje Nagrade „Živim snove“ povezana je s istoimenim školskim kalendarom kojeg je Pragma tiskala (dostupan na www.udruga-pragma.hr), a koji je usmjeren promoviranju poduzetništva odnosno poduzetnosti, kreativnosti i proaktivnosti među djecom i mladima kao načinu razmišljanja i djelovanja. Novinare stoga pozivamo da prijavljuju radove koji doprinose razvoju ovih vrijednosti u obrazovnom sustavu.

Dobitnici dosadašnjih nagrada su istaknuli kako ona dobiva na vrijednosti činjenicom što su o njoj odlučivali učenici, smatraju je važnom u medijskom opismenjavanju, a učenicima su poručili kako će ih samo njihov trud i cjeloživotno obrazovanje dovesti do uspjeha i sličnih društvenih priznanja.

Pragma ovom Nagradom želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju. Projekt je do sada proveden na području cijele RH, a doprinio je provedbi građanskog odgoja u školama. Škole su istaknule i kako uključivanjem djece i mladih u odlučivanje učvršćujemo njihovo samopouzdanje jer je učenicima pružena mogućnost odabira – ona im daje osjećaj važnosti jer se njihov glas uvažava.

Nagrada se provodi uz pokroviteljstvo i potporu Grada Zagreba, suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, i partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.