Zaposlenici Pragme u Vugrovcu: učili smo od djece kako su primanje i davanje, učenje i igra, istovremeni procesi!

Dvodnevne aktivnosti udruge Pragma u Kući sv. Franje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Vugrovcu, odvijale su se po dobnim skupinama – s predškolcima, učenicima nižih razreda i učenicima viših razreda, a glavni cilj je bio vježbati socio-emocionalne vještine kroz primjere i praktičnu primjenu u stvarnom vremenu.

Tako smo s predškolcima razgovarali o osjećajima koristeći različite kreativne tehnike te smo istraživali kako možemo kontrolirati svoje emocije i ponašanja. Isprobali smo i nekoliko mindfulness tehnika u prirodi, s ciljem opuštanja, razvoja pažnje i koncentracije.

Sa starijim učenicima smo radili na povezivanju djece i timskom radu kroz pisanje „emocionalnog spomenara“ i predstavljanja Kuće u zajednici, te smo razgovarali o važnosti suradnje, bliskih odnosa i prijateljstva u životu pojedinca. Djeci je bila zanimljiva aktivnost „Knjiga života“ u kojoj je svatko od sudionika kreirao naslovnicu, naziv i poglavlja svoje knjige života, kao i ciljeva koje ima u budućnosti, odnosno onih poglavlja koje bi još htio napisati. Razgovarali smo o nekim situacijama koje su im bile teške i zahtjevne, ali i o tome kako su u tim situacijama tražili rješenje. Svatko je imao predstavljanje svoje knjige, a publika je davala komentare i postavljala pitanja autorima.

Dodatno smo s djecom crtali, pjevali, igrali i bavili se sportskim aktivnostima, kao podlogom za neslužbeni razgovor s njima, najčešće o njihovim snovima i željama za budućnost, o načinu života u zajednici, o njihovim prijateljskim i bratskim odnosima. Srce nam je puno: dobili smo više nego smo došli dati! Rečenica jednog dječaka za kraj bila je ganutljiv poziv na povratak: „Nemojte nas zaboraviti!“. Nećemo, vidimo se u rujnu!

Aktivnosti su provodili Jelena Adamlje, Marija Granić, Mirjana Soljačić i Nedjeljko Marković, a održane su unutar programa „Opiši me!“ koji se provodi uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Partneri na projektu su Hrvatska mreža protiv siromaštva, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Osnovna škola Mate Lovraka iz Županje, Osnovna škola Voltino i Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

Sadržaj ove objave i aktivnosti u isključivoj su odgovornosti Pragme.