12.3.2010.

Priopćenje za javnost, Zagreb, 12. ožujka 2010. godine

PRAVO NA STAN U HRVATSKOJ: PRAGMA POZIVA NA ZAŠTITU PODSTANARA

Udruga PRAGMA provodi projekt „Želim znati: pravo na stan“ te poziva na javnu raspravu o potrebama osoba sa slobodno ugovorenom najamninom (podstanara) u Hrvatskoj.

Prema podacima Ankete o potrošnji kućanstva, udio troškova stanovanja i potrošnje energenata u strukturi izdataka kućanstva u 2008. godini iznosio je 13,83% i taj iznos konstantno raste. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku za 2001. godinu, u Hrvatskoj je 2,8% najmoprimaca (42.195 kućanstava) iako je njihov broj puno veći – „tamna“ brojka govori nam da je taj broj oko 120.000 kućanstava.

Gospodarska nestabilnost, visoke stope nezaposlenosti i sve veći udio siromašnih značajno su povezani sa stambenim pro­blemima u Hrvatskoj. Pojedini oblici socijalnih problema, kao što je beskućništvo, nemogućnost plaćanja najamnina ili problemi u otplati stambenih kredita, tako postaju sve rašireniji. Imajući u vidu razvojne probleme s ko­jima je Hrvatska suočena, stanovanje kao gospodarski i socijalni program još uvijek ima daleko manju važnost od drugih društvenih sustava.

Rasprava o budućnosti stanovanja trebala bi biti sve značajnija i imati sve prepoznatljiviju ulogu u socijalnom i gospodarskom razvoju Hrvatske te je potrebno razvijati sveobuhvatne mjere.

Građani – podstanari kojima je potrebno pravno savjetovanje i socijalna podrška mogu se javiti u udrugu PRAGMA na telefon 01 7789 950 ili poslati e-mail na: stanovanje@udruga-pragma.hr. Odgovori će biti dostupni na web stranici www.udruga-pragma.hr.

Projekt Želim znati: pravo na stan se provodi uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.