11.12.2009.

Obavijest za novinare, Zagreb, 11. prosinca 2009. godine

POVODOM OBILJEŽAVANJA MJESECA BORBE PROTIV OVISNOSTI
UDRUGA PRAGMA ORGANIZIRA SPORTSKE AKTIVNOSTI I OKRUGLI STOL U KRAPINI 12. PROSINCA 2009.

Udruga PRAGMA, u suradnji s Hrvatskim Caritasom, u subotu će 12. prosinca 2009. obilježiti Mjesec borbe protiv ovisnosti. Tim povodom u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, Šetalište hrvatskog narodnog preporoda 6, organizirane su različite sportske aktivnosti, s početkom u 10 sati, a u 11 sati održat će se Okrugli stol „Razvoj zajednice i prevencijska politika“.

Sutrašnje sportske aktivnosti i okrugli stol dio su projekta „Prevencija ovisnosti kod djece i mladih Krapinsko- zagorske županije“ koji Udruga Pragma provodi na području Krapinsko-zagorske županije, a kojim se promiču zaštitni čimbenici kod djece i mladih u cilju prevencije konzumiranja cigareta, alkohola i droga kod mladih. Projekt se provodi nizom međusobno povezanih aktivnosti, poput Tjedna zdravlja za mlade kojim se obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti. Tijekom provedbe projekta organizirana su i predavanja za učenike, kvizovi znanja te e-savjetovanje.

Sportske aktivnosti organizirane su u suradnji s Društvom sportskih igara učenika, a djeca i mladi koji u njima sudjeluju promicatelji su zdravih stilova življenja.

Na okruglom stolu „Razvoj zajednice i prevencijska politika“ stručnjaci iz javnih i neprofitnih organizacija s područja Krapinsko-zagorske županije te središnjih državnih tijela raspravljat će o razvoju zdrave zajednice i primjerenim prevencijskim politikama.

Udruga Pragma projekt „Prevencija ovisnosti kod djece i mladih Krapinsko–zagorske županije“ provodi u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti RH, Uredom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Vlade RH, Uredom za ljudska prava Vlade RH i Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa RH te u partnerstvu s Hrvatskim Caritasom.

Udruga Pragma osnovana je s ciljem promicanja, razvitka i unaprjeđenja svih aspekata socijalne i zdravstvene zaštite socijalno ugroženih i bolesnih osoba. Kako bi ostvarila ciljeve osnivanja, PRAGMA provodi djelatnosti organiziranja i mobiliziranja zajednice, istraživanja, edukacije, evaluacije te zagovaranja.

Kontakt: Nedjeljko Marković, predsjednik, markovic@udruga-pragma.hr; 098 1759390