25.2.2010

Obavijest za medije, Zagreb, 25. veljače 2010. godine

JAVNA PROMOCIJA KNJIGE “INTEGRIRANE SOCIJALNE USLUGE U EUROPI”

PRAGMA promovira hrvatski prijevod knjige „Integrirane socijalne usluge u Europi“ prof. Brian Mundaya u petak 26.2.2010. g. u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu, s početkom u 13 sati. Knjigu „Integrirane socijalne usluge u Europi“ u izdanju Vijeća Europe, za čije je hrvatsko izdanje uvodna razmatranja napisao prof.dr.sc. Vlade Puljiz, udruga PRAGMA je zapazila kao vrijedno djelo i doprinos, kako stručnoj javnosti tako i donositeljima odluka u Hrvatskoj i Europi.

Krajnji cilj knjige je omogućiti korisnicima „usluga sve na jednom mjestu“ uvid u koristi od različitih usluga koje im se pružaju u zajednici te donositeljima odluka olakšati opravdanost ulaganja u projekte utemeljene na radu u zajednici.

U knjizi je navedeno 17 zemalja koje su integrirale ili još pokušavaju integrirati socijalne usluge, a njihovo iskustvo – u vremenu domaćih ograničenih resursa i smanjenja izdavanja za socijalne projekte na nacionalnoj i lokalnoj razini – može nam pomoći u prihvaćanju opravdanosti provedbe integracije usluga kao trajnog doprinosa povećanju kvalitete socijalnih usluga. Knjiga sadrži analizu integriranih socijalnih usluga u europskom kontekstu; modele integriranja socijalnih i zdravstvenih usluga te analizu integriranja socijalnih usluga u Europi. Integracija socijalnih usluga u Hrvatskoj važan je korak u unapređenju socijalnog uključivanja, posebno marginalnih skupina.

PRAGMA je projektom pomoći i povezivanja odgojno-obrazovnog i sustava socijalne skrbi, a zahvaljujući potpori Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Grada Zagreba – Ureda za obrazovanje, kulturu i šport, ovu knjigu prihvatila kao jedan od pokušaja učenja iz dobrih praksi europskih zemalja.

Knjiga namijenjena stručnjacima iz sustava socijalne skrbi, obrazovanja, zdravstva i rada, ali i općoj javnosti te ćemo svakako voditi brigu da dobije svoje mjesto u javnom diskursu u razvoju socijalne politike Hrvatske.

Knjiga će biti dostupna na web stranici udruge PRAGMA www.udruga-pragma.hr te u knjižnicama i čitaonica diljem Hrvatske.

Kontakti: Nedjeljko Marković, predsjednik, markovic@udruga-pragma.hr, 098 1759 390