Sretan Dan očeva!

Udruga Pragma je povodom Dana očeva (19. 3. 2022.) provodila javnu kampanju za promociju roditeljskih kompetencija te smo poticali veću socio-emocionalnu uključenost očeva, a pripremili smo i seriju članaka i predavanja:

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska (HRT) o ulozi očeva u suvremenom društvu govorili su Nedjeljko Marković, predsjednik Pragme, Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te Diana Kobas Dešković, utemeljiteljica Mamforce standarda.
„Promjene u obiteljskim odnosima su vidljive – od očeva se danas očekuje da preuzmu dio „roditeljskog kolača“ u skrbi za djecu“, poručio je Matej Čuljak, psiholog i psihoterapeut povodom Dana očeva u Pragminu predavanju „Tata od formata“.

Kroz sigurnu, toplu, osjećajnu vezu i odnos pun potpore, otac pozitivno utječe na cjeloviti razvoj djeteta. Iz tog je razloga iznimno važno očuvati taj odnos i djetetu pružiti učenje i razvoj – kako uz privrženu majku, tako i uz privrženog oca. Očeva uključenost, dostupna podrška i poticaj u prvim godinama djetetovog života u velikoj mjeri pospješuje mentalno zdravlje i intelektualan napredak djeteta, kao i emocionalni i socijalni razvoj djeteta. Očevi koji pokazuju svoje emocije otvoreno, prihvaćaju ih i ne negiraju (kod sebe i djeteta), koji normaliziraju pretjerane emocionalne reakcije te dopuštaju plač i iskazivanje svih (a ne samo pozitivnih) emocija, značajno će utjecati na razvoj emocionalne inteligencije kod svoje djece.

Mala djeca, čiji su očevi uključeni u brigu o njima, imaju veću šansu osjećati se povezanima s njima, bolje se nose s novim i nepoznatim situacijama, sposobnija su nositi se sa stresnim situacijama te imaju veće kognitivne kapacitete, a kasnije, pokazuju nam razne studije, imat će i bolje akademske i poslovne rezultate.

Također, pokazalo se kako uključenost očeva u brigu o djeci doprinosi boljoj kvaliteti života samih očeva – poboljšava njihove odnose, kako sa suprugom, tako i djecom, pozitivno utječe na razvoj i mentalno zdravlje djeteta te podiže opću kvalitetu života majke i djeteta. Pozitivno obiteljsko ozračje u kojemu otac dijeli roditeljsku odgovornost povoljno utječe na djetetov razvoj samopoštovanja te razvitak socijalnih i emocionalnih kompetencija. Neminovan je pozitivan utjecaj aktivne uključenosti očeva na emocionalan razvoj djeteta. Dobrobiti takve uključenosti svakako će se odraziti i na život djeteta i u njegovoj odrasloj dobi, stoga bi stalno trebali biti svjesni činjenice da je otac nezamjenjiva osoba u životu djeteta.

* Kampanja za promociju roditeljskih kompetencija udruge Pragma se provodi unutar programa „Podrška obitelji u zajednici“, uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Sadržaj objave u isključivoj je odgovornosti Pragme.

*Predavanje „Tata od formata“ se održava unutar programa „Integrirane usluge – snažna obitelj i zajednica“ koji se provodi uz potporu Grada Zagreba. Sadržaj predavanja i videa je u isključivoj odgovornosti Pragme.