„Sport jača socijalne i emocionalne vještine djece i mladih“

Pragma je u Zagrebu 12. lipnja 2024. godine 11. godinu zaredom dodijelila „Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“, a posebnost ove Nagrade je što se temelji na glasovima učenika, nastavnika, stručnih suradnika i roditelja koji biraju najbolje novinarske radove prijavljene na natječaj.Prema mišljenju obrazovnih ustanova, pobjednica u kategoriji „radijski prilog“ je Maša Rađenović s Radio Siska, za rad „Školska frekvencija: Tragom razvoja, aktivnosti i natjecanja u školskim dvoranama“. U kategoriji TV/tiskani/online prilog nagradu su podijelili Sanja Bubalo s portala Dječja posla, za rad „Djeca s teškoćama kroz sport žive ispunjen život pun mogućnosti“, i Josip Balić sa Sportske televizije, za rad „Taekwondo klub Monter“.

Ovogodišnja Nagrada je bila usmjerena promociji sporta kao izvannastavne i izvanškolske aktivnosti koja doprinosi pozitivnim obrazovnim ishodima, povećanoj socijalnoj uključenosti djece i mladih, prevenciji neprihvatljivog ponašanja, razvoju socijalnih i emocionalnih vještina te općeljudskih vrijednosti kod djece i mladih.

Uime Grada Zagreba sudionike je pozdravila izaslanica Gradonačelnika Iva Slavković, a uime partnera, Hrvatskog školskog sportskog saveza, glavni tajnik Ivan Dujić koji je pojasnio značaj inicijative „Vratimo djecu na školska igrališta“ koja započinje u rujnu ove godine. Uime partnera, Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, sudionike je pozdravio Danijel Labaš. Uz dodjelu Nagrade, održana je i rasprava o socijalnom i emocionalnom učenju kod djece i mladih u kojoj su sudjelovali ravnatelji škola, stručnjaci iz sustava socijalne skrbi i novinari.

Gosti dodjele su bili hrvatski psiholog i psihoterapeut Matej Čuljak koji je sudionike vodio kroz vježbe opuštanja te Fran Peterlin, hrvatski odbojkaš s inozemnom i domaćom karijerom, koji je pokrenuo sportsku akademiju za mlade perspektivne sportaše – Tvornicu sportskih prvaka. Skup je moderirala Ivana Radaljac Krušlin s Radio Sljemena.

Udruga Pragma pokrenula je projekt dodjele Nagrade 2012. s ciljem podizanja medijske kulture i medijskog opismenjavanja djece i mladih te jačanja demokratskog građanstva. Dodatni cilj je davanje podrške i promoviranje rada novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti o obrazovanju. Projekt doprinosi većoj vidljivosti odgojno – obrazovnih programa u Hrvatskoj te stvaranju osjećaja zajedništva različitih dionika u zajednici. Učenici razvijaju kritičko mišljenje i medijsku pismenost, vježbaju sudjelovanje u demokratskom procesu, dobivaju osjećaj da se njihovo mišljenje uvažava, usvajaju nova znanja i vještine te usvajaju vrijednosti obrazovanja kroz aktivno sudjelovanje, osobni angažman. 

Pokrovitelj ovogodišnje dodjele Nagrade je Ministarstvo turizma i sporta, a Grad Zagreb sufinancira projektne aktivnosti. Partneri u dodjeli Nagrade su Hrvatski školski sportski savez i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu. Programske aktivnosti se provode uz potporu Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva demografije i useljeništva te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Fotografije možete preuzeti putem poveznice: https://photos.app.goo.gl/fMGDFx8DJX1pw9VE6 (molimo za navođenje izvora, Fotografije: Katarina Blažina Mukavec/DKMK).