Savjeti za roditelje: kako djeci i mladima objasniti zašto je važno ograničiti vrijeme ekrana (mobitela)?

Školsko dijete koje spoznaje da njegovi vršnjaci u sve većem broju dobivaju pametne telefone u posjed i upoznaje se s „privlačnošću“ mobitela i sadržaja koje na njemu vidi, može vršiti veliki pritisak na roditelje. Važno je imati nekoliko argumenata, „asova u rukavu“ kada se roditelji suoče s djetetovim inzistiranjem i argumentima poput „pa svi imaju mobitel“, „moja najbolja prijateljica nema ograničenje vremena na mobitelu“, „svi to koriste, jedino ja ne mogu!“, „ti si grozan roditelj jer mi stalno stavljaš neke uvjete“.

Tu roditelji prvo trebaju znati što sami žele za svoje dijete: hoće li mu nabaviti mobitel rano iz različitih (ne)opravdanih razloga, hoće li mu najprije kupiti „staromodniji“ mobitel ili će mobitel kupiti nakon određene dobi djeteta. Zatim, koliko će djetetu dozvoliti korištenje mobitela, ali i kompjutera, hoće li uređaji biti (uvijek) u djetetovoj sobi, hoće li mu dopustiti korištenje izvan kuće (u parku, tijekom slobodnih aktivnosti, vikendom).

Roditeljima koji zastupaju stranu što manjeg korištenja ekrana i odgađanja kupnje pametnog telefona (što je i naša preporuka!), predlažemo da kada dijete postavlja pitanja i/ili inzistira o tome da mu se nabave pametni telefon (ili vrše pritisak drugi roditelji), savjetujemo sljedeće: potrebno je uzeti vremena i djetetu objasniti činjenice, roditeljska prava i dužnosti, kao i prava i dužnosti djeteta (možete ih i zapisati, da se ne zaborave!).

Na primjer:

  • ČINJENICE O ŠTETNOSTI OPĆEM ZDRAVLJU. Znanstvena istraživanja su pokazala da ekrani štete našem mozgu i razvoju ukoliko ih prekomjerno gledamo. Nabrojite što sve pati: oči i vid, kralježnica pa i cjelokupno tijelo – zbog nedostatka gibanja, ne razvijamo dovoljno sve naše udove, organe i funkcije (pluća, srce, mozak, motorički sustav, spretnost, gibljivost…) što škodi razvoju i imunitetu. To je već dovoljan argument da ograničite ekran jer vam je zdravlje djeteta izrazito važno. A kao djetetovi skrbnici ste dužni brinuti o njegovom zdravlju.
  • NEZRELOST MOZGA I OVISNOST. Kolikogod vaše dijete bilo odgovorno i zrelo, njegov mozak to jednostavno nije sve do čak 25.-te godine života, kako pokazuju istraživanja. A online sadržaji, aplikacije (društvene mreže) i videoigre u spoju s nezrelim mozgom vrlo brzo stvaraju ovisnost. Dizajnirani su tako da kod nas izazivaju ugodu, osjećaj važnosti, osjećaj pobjede (u igri), osjećaj da nas drugi cijene itd. kako bi nas privukle i činile da želimo „još“. Teško je i odraslima odoljeti svemu tome, kamoli mladim ljudima koji jako brzo razviju ovisničko ponašanje. Važno je znati da ovisnost o ekranima (igricama, društvenim mrežama, internetu…) pokazuje slične elemente kao ovisnost o drogama kada su u pitanju strukturalne promjene na mozgu, što govori o dubini štete koju ekrani mogu učiniti;
  • OTUPLJUJUĆI UČINAK. Prekomjerna uporaba ekrana nas doslovno „otupljuje“ – čak se i koristi pojam „digitalna demencija“ s obzirom na kognitivne teškoće koje se pritom javljaju (nedostatak koncentracije, pažnje, loše pamćenje, nekritičko promišljanje, analiziranje i povezivanje…)
  • STALNI FEEDBACK NIJE DOBAR. Pretjerano uspoređivanje, lajkanje, komentiranje jedni drugih, dijeljenje fotografija i videa nije bezazleno. Mi trebamo druge da nam kažu kako nas vide, ali ne trebamo to stalno, danju i noću jer to može jako narušiti naše samopouzdanje i stvoriti ovisnost o mišljenju drugih. Također, možemo postati i narcisoidni – pretjerano zaljubljeni samo u sebe i svoj svijet. A takve osobe često nisu omiljene. U svakom slučaju, traženje stalne potvrde drugih znak je da smo previše usmjereni ili opterećeni sobom, što nije najbolji put u traženju zadovoljstva životom
  • VI STE OSOBA KOJA IMA AUTORITET I DUŽNOST SKRBITI ZA DOBROBIT DJETETA. Objasnite kako, po zakonu, do djetetove 18.-te godine (ne i „dok je pod vašim krovom“!), dužni ste donositi ispravne odluke za svoje dijete. Dijete se do tada zakonski ne smatra dovoljno zrelim da bi donijelo sve odluke samo i stoga njegova prava npr. na izražavanje mišljenja, na donošenje određenih izbora za sebe, na slobodu od nasilja i sl. nisu u suprotnosti s vašom obvezom kao roditelja da odlučujete o njegovoj dobrobiti, što uključuje granice i neodobravanje određenih ponašanja i sadržaja. Pritom, dijete ima svo pravo biti ljuto, tužno, razočarano, ukoliko se zbog roditeljskih odluka, ponekad osjeća „zakinuto“.
  • TRENDOVI NISU UVIJEK DOBRI ZA NAS. Objasnite da to što svi drugi rade ne znači da je mjerilo ispravnog i poželjnog za sve. Neki ljudi nešto rade samo da bi se svidjeli drugima, neki žele pokazati svoju važnost time što posjeduju skupe stvari, neki rade sve što požele i roditelji im omogućuju sve što požele, iako to itekako može biti loše za njih. Također, objasnite da postoje neki „trendovi“ koji su neutralni (vrsta odjeće, boja odjeće koja se nosi te godine…), ali postoje i opasni trenodvi poput različitih online izazova. Neki trendovi se prije ili kasnije pokažu lošima: npr. popustiljiv odgoj u kojem se mnogo toga dopušta djetetu. To što je trend imati pametni telefon vrlo rano, ne znači da je to najbolje za nas, radi čega se brojne škole odlučuju oduzimati mobitele tijekom nastave i izleta.
  • TELEFON NIJE DJEČJE PRAVO. Posjedovanje telefona ne spada u djetetova prava! Posjedovanje telefona dijete mora na neki način zaslužiti, tako što će pokazati da je odgovorno prema sebi i svojim obavezama te prema roditeljima u poštivanju dogovora, ukoliko telefon želi koristiti za sadržaje u koje ne spada komunikacija s roditeljima.
  • SLUŠAJTE ŠTO ZNANOST PREPORUČA. Na kraju, možete „krivnju“ za neodobravanje pametnog telefona djetetu dijelom prebaciti na stručnjake koji preporučaju da dijete prije 14.-te godine, ali po mogućnosti i dulje, ne bude vlasnik pametnog telefona (može koristiti vaš telefon). Također, preporuka je da dijete do 18.-te godine ne provodi više od 2 sata pred ekranima (ne računajući vrijeme koje mu je potrebno za izvršavanje npr. školskih zadataka)

Citiranje: Pragma (2024.). Savjeti za roditelje: kako djeci i mladima objasniti zašto je važno ograničiti vrijeme ekrana (mobitela)? Dostupno na: https://www.udruga-pragma.hr/savjeti-za-roditelje-kako-djeci-i-mladima-objasniti-zasto-je-vazno-ograniciti-vrijeme-ekrana-mobitela/

Članak je nastao unutar projekta “Online i uživo: program prevencije na svim platformama”. Programske aktivnosti se provode uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva. Sadržaj je u isključivoj odgovornosti Pragme i niti pod kojim uvjetima se ne može smatrati mišljenjem/stavom Ministarstva.

MINISTARSTVO ZDRAVSTVA RH