„Roditeljske uloge, očekivanja i pravila“ – radionice za roditelje djece predškolske i školske dobi i stručnjake

dv segrt_hapig

U tri objekta Dječjeg vrtića Šegrt Hlapić iz Sesveta (Iver, Sesvetska sela, Glavni objekt) udruga Pragma je održala 10., 11. i 12. lipnja 2014. ciklus radionice za roditelje i stručnjake s temom: „Roditeljske uloge, očekivanja i pravila“.

Ciljevi radionica udruge Pragma su jačanje roditeljskih vještina i poticanje roditelja na prepoznavanje vlastitih potencijala i primjenjivanje u odnosima s djecom. Želja nam je razvijati različite oblike potpore u zajednici, razvijati mrežu suradničkih institucija u radu s obiteljima i potaknuti na traženje podrške u odgojnom procesu.
dv segrt_hapig

Od roditelja se zahtijeva ostvarivanje roditeljske uloge u skladu s osobnim očekivanjima i pravilima okoline. Roditelji nerijetko osjećaju veliku odgovornost za odgoj djece, ali često i nesigurnost u odgojnim postupcima. Dijete može kvalitetno odrastati samo kada dobiva odgovarajuću strukturu i granice od svojih roditelja. Roditelji trebaju biti istovremeno empatični i sposobni postaviti granice, s nenasilnom kontrolom i disciplinom. Međutim, roditelji se često osjećaju slabima, slabijima od svoga djeteta, te mu nisu u mogućnosti pružiti topao i podupirući odnos za rast i razvoj.  

Uz visoke evaluacijske ocjene te opće zadovoljstvo provedenim radionicama, roditelji i stručnjaci su predložili niz novih tema koje bi im olakšale obiteljske, roditeljske, bračne i profesionalne uloge.

Radionice su održane unutar projekta „Podrška obiteljima u odgovornom roditeljstvu“ koji se provodi uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih te projekata koji se provode uz potporu Grada Zagreba te su usluge temeljem ovih radionica bile besplatne za roditelje.