“Neopisivo!” kao pojam osobnog uspjeha i univerzalnih vrijednosti

Pragma je 28. rujna 2018. godine u Dvoru Veliki Tabor (Desinić) predstavila svoj šesti u nizu školski kalendar “Neopisivo!”, uz sudjelovanje stručnjaka i učenica iz lokalne zajednice te izaslanice gradonačelnika Grada Zagreba, koji je jedan od pokrovitelja publikacije, gđe Katarine Milković.

Promocija je održana na Svjetski dan turizma i u povodu Međunarodnog dana kulturne baštine (23.9.) te se Dvor Veliki Tabor pokazao izvrsnim domaćinom za tu prigodu, na čemu im zahvaljujemo!

Kako se 28.9. obilježava i neformalni “dan glupih pitanja”, također istaknut u Pragminom Kalendaru uz napomenu da pitanja nisu nikada “glupa”, na promociji se poticala interakcija sudionika kroz mnoštvo pitanja iz Kalendara. Tako su učenice iz osnovne škole Đure Prejca iz Desinića sudionike potanko upoznale s legendom o Veroniki Desinićkoj te samopouzdano sudjelovale u vježbi u kojoj su nas upoznale sa svojim osobinama. Ravnateljice i djelatnice škola te stručnjaci u području socijalne skrbi iz Krapinsko – zagorske županije, govorili su o aktivnostima koje provode i koje potiču razvoj životnih vještina učenika, a ideje za nove aktivnosti pronaći će u Kalendaru koji želi biti nadopuna stručnjacima u poticanju zdravog razvoja djece, osobito potičući suradnju i s lokalnom zajednicom. Koliko je ta suradnja važna istaknula je voditeljica muzeja Dvor Veliki Tabor, Renata Dečman, koja je navela kroz koje inicijative i projekte Dvor doprinosi lokalnoj zajednici i privlači (osobito mlađu) pubiku koja na taj način održava kulturnu baštinu “živom”. Voditeljica je podržala inicijative poput Pragminog kalendara koje promiču kulturu, osobito u području obrazovanja.

Autori Kalendara su pojasnili sudionicima zašto su izabrali vrlo aktualan uzvik kao naziv Kalendara – objasnili su kako “Neopisivo!” želi poručiti da je Kalendar usmjeren na osobni uspjeh učenika, ali i na uspjeh grupa kojima oni pripadaju, poput uspješnih Vatrenih. Uspjeh se u Kalendaru definira kao osjećaj vlastite vrijednosti i internalizacije univerzalnih ljudskih vrijednosti, što nas vodi prema razvoju i kvalitetnih zajednica i naroda.

Katarina Jelić, psihologinja Pragme i jedna od autorica Kalendara, provela je sudionike iz mjeseca u mjesec kroz teme i aktivnosti koje iščekuju nastavnike i učenike u Kalendaru, a recenzentica Kalendara, Alma Rovis Brandić iz Agencije za odgoj i obrazovanje je istaknula njegovu edukativnu vrijednost kao didaktičko sredstvo i pomoć nastavnicima i stručnjacima u radu s djecom i mladima.

 

Školski kalendar je tiskan i distribuiran u sve osnovne i srednje škole te učeničke domove u Hrvatskoj, zahvaljujući potpori Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grada Zagreba.

Dvor Veliki Tabor: https://goo.gl/maps/7EevjzQsLau.

Kontakti:
Pragma, Teslina 13, Zagreb
www.udruga-pragma.hr, pragma@udruga-pragma.hr
01 7789 950 /faks: 01 7789 951.

DSC_0771 DSC_0801 DSC_0782  DSC_0783