Potpora roditeljima u kvalitetnom korištenju medija!

radionica 19-3-2015

radionica 19-3-2015
U Dječjem vrtiću Nikole Zrinskog u Zagrebu je 19. ožujka 2015. godine održana radionica za roditelje o utjecaju medija na djecu na kojoj se govorilo o pozitivnim i negativnim utjecajima medija na djecu te ulozi roditelja u odnosu djece i medija. Naglašena je važnost odgovornosti roditelja za uspostavljanje odgovarajućeg odnosa djeteta prema medijima. To uključuje osvještavanje roditeljskih navika korištenja medijskih sredstava jer one utječu na odnos djeteta prema medijima, razgovor s djetetom o medijskim sadržajima i porukama te dosljedno postavljanje granica djetetu u vezi korištenja medijskih sredstava (televizije, računala, mobitela…).

Cilj radionice je bio ukazati roditeljima na važnost medijskog odgoja djece kako bi se ona već od malih nogu učila kritički i odgovorno odnositi prema medijskim sadržajima te razvijati samokontrolu u korištenju različitih medijskih sredstava. Prema riječima odgajateljica u vrtiću Nikole Zrinskoga, za teme medijskog i emocionalnog opismenjavanja postoji interes roditelja pa će se aktivnosti nastaviti dalje unutar projekta „Opiši me!“ kojeg podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te projekta „Obrazovanje djece i mladih za demokratsko građanstvo u Hrvatskoj – medijska kultura“.

Radionicu su provele Marina Ivoš i Marijana Blažić, studentice socijalnog rada na terenskoj praksi iz kolegija „Socijalni rad u organiziranju zajednice“ sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i Jelena Mališa, mag. socijalne pedagogije, voditeljica savjetovališta Pragme.