Europski susret osoba s iskustvom siromaštva

Bruxelles je 19. i 20. studenoga na 14. Europskom susretu osoba s iskustvom siromaštva ugostio 30 nacionalnih delegacija osoba s iskustvom siromaštva koje su s predstavnicima Europske komisije razgovarale o potrebi za većom socijalnom usklađenosti u Europi.

Organizator susreta je Europska mreža protiv siromaštva koja zastupa interese siromašnih i socijalno isključenih pred Europskom komisijom te okuplja nacionalne mreže protiv siromaštva i organizacije civilnog društva diljem Europe. Na ovogodišnjem susretu su hrvatsku delegaciju predstavljali uime Pragme i Hrvatske mreže protiv siromaštva Jelena Adamlje i Luka Hrženjak.

DSCN1470

Luka Hrženjak ispred hrvatskog postera

Predstavnici hrvatske i švedske delegacije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program je bio bogat razmjenama iskustava i ideja osoba u siromaštvu i stručnjaka u području socijalne skrbi i politike, primjera dobrih i loših praksi, razgovorima Komisijinih predstavnika u manjim grupama s nacionalnim delegacijama te neformalnim druženjima, posebno za vrijeme zajedničke večere na kojoj su se pojedine delegacije predstavile plesom, pjesmom, glumom, porukama mira i solidarnosti.

DSCN1512

Jelena Adamlje i Luka Hrženjak

DSCN1508

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marianne Thyssen, predstavnica Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje, u uvodnom obraćanju sudionicima je istaknula kako trenutno u Europi postoji 122 milijuna osoba u riziku od siromaštva te kako se Europska komisija zalaže za razvijanje socijalne usklađenosti u svim europskim državama što bi osiguralo veću socijalnu zaštitu građana. Da bi zalaganje Komisije bilo uspješnije, kao ključnim je istaknula upravo uključivanje i doprinos osoba s iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti u kreiranju europske socijalne politike.

Minimalni dohodak, pravo na priuštiv i adekvatan stan, dostojanstveni rad, brži postupci u pristupu uslugama, ravnopravno sudjelovanje siromašnih i socijalno isključenih osoba – kao najboljih „stručnjaka“ u području siromaštva – u donošenju odluka, samo su neka od prava oko kojih se većina sudionika usuglasila da trebaju predstavljati stup europske socijane politike.

Evzen Vojkuvka, član češke delegacije je, obraćajući se skupu, izjavio: “Živio sam sedam godina na ulici, tijekom kojih mi je puno značila pomoć drugih ljudi. Oni su mi pomogli pronaći novi smisao života, tako da sam odlučio uključiti se i sam pomagati drugima… Molim sve vas da sjednemo za isti stol jer tako ćemo se svi zajedno moći boriti protiv siromaštva. Što prije započnemo, lakše ćemo pronaći rješenja“.

DSCN1521

Evzen Vojkuvka, član češke delegacije

DSCN1554

Zahtjevi osoba s iskustvom siromaštva i stručnjaka pojedinih delegacija