Petina samoubojstva povezana su s problemima u odnosima

Jedno od pet smrti uzrokovanih samoubojstvom povezano je s problemima sa sadašnjim ili bivšim intimnim partnerima – problemi kao što su razvod, odvajanje, romantični prekidi, sukobi i nasilje od strane intimnog partnera, pokazalo je istraživanje objavljeno u American Journal of Preventive Medicine, a koje donosi Psychiatric News.

“Većina postojećih istraživanja koja se fokusiraju na probleme u vezi i suicidalnost fokusiraju se posebno na nasilje intimnog partnera i suicidalnost”, izjavila je dr. sc. Ayana Stanley, savjetnica za javno zdravstvo u Centru za kontrolu bolesti.

“Ovaj rad je promatrao čimbenike koji su bili povezani s drugim problemima u vezama, što također uključuje opću neslogu i svađe, ljubomoru i sukobe”.

Stanley i kolege analizirali su podatke iz Američkog Nacionalnog sustava za prijavu nasilne smrti za 402.391 odraslu osobu koje su umrle od samoubojstva između 2003. i 2020. Od tih samoubojstava, za 80.717 se znalo da je povezano s problemima sa sadašnjim ili bivšim intimnim partnerima. Istraživači su usporedili okolnosti koje su dovele do samoubojstava povezanih s problemima intimnog partnera sa samoubojstvima koja nisu povezana s problemima intimnog partnera.

Ljudi čije su samoubojstva povezane s problemima intimnog partnera imali su veće izglede za sljedeće:
– 6,5 puta veće šanse da su doživjeli interpersonalno nasilje.
– 4,1 puta veće šanse za svađe s drugima kao što su članovi obitelj, prijatelji i suradnici.
– 2,7 puta veće šanse za povijest suicidalnih misli.
– 2,2 puta veće šanse za viktimizaciju interpersonalnog nasilja.
– 2,1 puta veće šanse za depresivno raspoloženje.
– 2 puta veće šanse za financijske probleme.
– 2 puta veće šanse za problematičnu konzumaciju alkohola.
– 1,6 puta veće šanse da su imali nedavne probleme sa zakonom.

Osim problematične konzumacije alkohola, nije bilo značajne razlike između dvije skupine u pogledu druge problematične konzumacije supstanci. Među ljudima koji su umrli zbog samoubojstva povezanog s problemima u vezi, 85,3 % imalo je najmanje srednjoškolsko obrazovanje, 80,2 % bili su bijelci, 78,7 % bili su muškarci, a 49 % bilo je od 25 do 44 godine. Istraživači su primijetili da veza između problema u vezi i suicidalnosti može biti dvosmjerna.

Partnerski odnos obilježen međuljudskim sukobima i nasiljem može pridonijeti ili pogoršati probleme mentalnog zdravlja. Također, problemi s mentalnim zdravljem također mogu pridonijeti poteškoćama koje se javljaju unutar intimnog partnerskog odnosa. Doživljavanje akutnog nepovoljnog životnog događaja, kao što je odluka o razvodu ili iskustvo nasilja od strane intimnog partnera, moglo bi doprinijeti impulzivnom pokušaju samoubojstva kod pojedinaca koji prethodno nisu imali plan samoubojstva“, zaključuju istraživači.

* Članak je preveden unutar projekta “Kraj tišine” koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Pragme.

Logo Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike