Pasivno pušenje i aditivi u cigaretama

DODACI DUHANU U CIGARETAMA

Cigarete i cigare se sastoje od duhana (sasušeno i samljeveno lišće istoimene biljke) te aditiva dodanih zbog okusa i sl. U cigaretama je pronađeno gotovo 4000 različitih sastojaka od kojih su čak 43 kancerogena. Neke od njih proizvođači dodaju zbog poboljšanja okusa, neke zbog povećanja zadovoljstva pri konzumiranju cigareta. Neki od spojeve koji se najčešće koriste su amonijak (NH3) i ugljični monoksid (CO). Najveći problem je što proizvođači ne daju dovoljno informacija javnosti o tome koje spojeve dodaje duhanu u cigaretama i u kojim količinama. Nedavna istraživanja pokazala su da u uzorku od 68 vrsta cigareta sve u sebi sadrže jedan od 12 spojeva za koje se smatra da su kancerogeni, tj. da izazivaju rak kod životinja. Iako učinak nije dokazan i na ljudima (osim ako niste zainteresirani biti pokusnim kunićem) isto tako nije dokazano da smanjenje katrana smanjuje rizik od bolesti; a čime se proizvođači redovito busaju u prsa.

PASIVNO PUŠENJE

Pasivno pušenje je udisanje mješavine dvaju cigaretnih dimova: dima koji dolazi direktno iz duhanskog proizvoda te dima koji dolazi do pasivnog pušača nakon što ga je izdahnuo pušač koji puši cigaretu.
Pasivni pušači su osobe koje ne puše a nalaze se u prostorima u kojima se puši ili se nalaze u blizini osobe koja puši. Oni baš poput pušača udišu nikotin i ostale spojeve iz cigarete koje udišu i pušači. To znači da su u gotovo jednakoj mjeri izloženi riziku od obolijevanja kao i aktivni pušači. Dim koji također sadrži kancerogene tvari ostaje u kosi, na odjeći i raznim tkaninama i također je opasan. Američka agencija za zaštitu okoliša  je proglasila dim od cigarete koji ostaje kao nusprodukt od pušenja kancerogenim i time štetnim za okoliš. Dim od cigarete stavljen je u A grupu u kojoj se još nalazi i azbest, radon i benzen. Razmislite koliko je onda ustvari taj dim opasan! Da budemo precizniji- dim od cigarete kojem su izloženi pasivni pušači sadrži oko 4000 kemijskih spojeva a za 60 ih se sumnja ili zna da uzrokuju rak.

Nabrojat ćemo najtoksičnije: pušači
Ugljični monoksid (CO)
Nikotin (C10H14N2)
Hidrogen cijanid (HCN)
Amonijak (NH3)
Formaldehid (CH2O)

Kancerogene tvari u dimu su:
Benzen (C6H6)
Vinil klorid (C2H3Cl)
Arsen (As)
Kadmij (Cd)

Istraživanja u Americi su pokazala da godišnje od srčanih bolesti umre oko 40 000 osoba a od raka pluća 3000 osoba koje su nepušači. Također su dokazani problemi kod nepušača sa kašljem, disanjem i sl. Glavni uzrok je pasivno udisanje dima od cigareta. Zanimljiv je podatak da kod djece koja žive u obiteljima sa pušačem imaju učestalije upale dišnog sustava od djece koja žive u nepušačkim obiteljima. Problematična mjesta na kojima nepušači dolaze u opasnost od pasivnog pušenja su radna mjesta na kojima rade, zatim javna mjesta poput restorana, kafića i trgovačkih centara. Iako je u većini javnih ustanova, u sredstvima javnog prijevoza i sl. pušenje zabranjeno, kafići i restorani suočeni sa gubitkom mušterija krše zakon o pušačkim i nepušačkim stolovima a često su takva mjesta premala da bi se osjetila znatnija razlika. Konačno, mjesto gdje najviše vremena provode, a to je njihov dom, nepušači su najugroženiji. Pušač ili pušenje u stanu smeta vama, vašim najbližima, vašim ljubimcima te čak i vašim biljkama!!!

07.12.2003. (T.Novak)

Članak preuzet sa http://www.euro26.hr/teme.php?p=4&rb=697