Alkohol i gazirana pića tretirat će se poput cigareta

Alkohol i gazirana pića tretirat će se poput cigareta*
U Hrvatskoj se ne provode ni postojeći propisi o prodaji i konzumaciji alkoholnih pića

ZAGREB – Alkohol i slatka gazirana pića sve su bliže tome da ih se po škodljivosti za zdravlje stavi uz bok cigaretama. Britanska vlada ovih je dana zatražila od proizvođača vina, piva i žestokog pića da na boce stave obavezno upozorenje o zdravstvenim učincima alkohola. U SAD-u se raspravlja o sličnom upozorenju, a traži se i uvođenje poreza proizvođačima, ovisno o utrošenom šećeru.

Bez željenih učinaka

Britanci su još prije tri godine, naime, proizvođačima alkohola ostavili mogućnost da na boce alkoholnih pića stave upozorenja o štetnosti, ali ta ‘dobrovoljnost’ nije dala željene učinke jer je samo manji dio poslušao Vladu.
Sada je odlučeno da to ipak mora biti obaveza jer tko to ne učini milom, Vlada će ga uvjeriti silom s obzirom na to da je upozorenje o štetnosti na samo 15 posto alkoholnih pića na tržištu. Britanici tvrde da je razlog akciji sve veća šteta koja nastaje zbog konzumacije alkohola, osobito zbog ponašanja mladih tijekom vikenda – tzv. binge drinking kada se ispijaju velike količine raznih pića u kratkom vremenu.

Zabrana kao da ne postoji

Alkoholog Dr. Darko Breitenfeld kaža kako je u Hrvatskoj situacija s alkoholizmom, poglavito među mladima, zabrinjavajuća, no ne vjeruje da bi i neka takva slična mjera naišla kod nas na poldno tlo kad jer riječ o primjeni. Naprosto, ni oni propisi koje već imamo ne primjenjuju se. Poglavito se to odnosi na zabranu prodaje alkohola mlađima od 18 godina.

Smatra da bi policijske patrole trebale svakog vikenda biti stacionirane ispred disko klubova iz kojih izlaze mladi i sjedaju pijani za volan. Dr. Breitenfeld drži da bi uz visoke novčane kazne za vožnju pod ujecajem alkohola trebalo češće oduzimati vozačke dozvole. Iznosi primjer Velike Britanije gdje se za prvi prekršaj (ne samo u pijanom stanju) vozačka uzima na 12 mjeseci, za drugi 3 godine a za treći čak 10 godina.

– Trebaju se primjeniti sve mjere koje mogu ograničiti uporabu alkohola osobito kod mladih – naglašava dr. Breitenfeld.

Britanska akcija zapravo je u skladu s nedavno objavljenim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije o suzbijanju alkoholizma koje uvelike podsjećaju na akcije protiv pušenja.

Veći porez

Predlaže se povećanje poreza na alkohol, smanjenje dostupnosti alkoholnih pića mladima, stavljanje upozorenja o štetnosti prekomjernog pijenja te reguliranje vremena točenja alkohola u ugostiteljskim objektima. Europska unija predložit će unificirani zakon po kojem bi u zemljama članicama od 2012. bilo dozvoljeno samo 0,2 promila alkohola u krvi vozača.

*Autorica: Goranka Jureško
Preuzeto s web portala Jutarnji.hr
Objavljeno: 20.02.2010