Europska godina aktivnog starenja u Sisačko-moslavačkoj županiji

U Sisku je 27. rujna 2012. održan okrugli stol: Europska godina aktivnog starenja u Sisačko-moslavačkoj županiji kojeg su organizirali Sisačko-moslavačka županija i Pragma s ciljem otvaranja konstruktivne javne rasprave o solidarnosti između generacija i skrbi o starijim osobama na području Sisačko-moslavačke županije. Skup su, uime Županije, otvorili zamjenik županice Andrija Rudić i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Josip Takač, a sudionike je pozdravila i domaćica skupa, ravnateljica Doma za starije Sisak Ružica Čakširan.

SLIKA_SMZ_27-9-2012_2_RUDIC_I_TAKACSLIKA_SMZ_27-9-2012fotografija6

Zamjenik županice Andrija Rudić je pred 50tak sudionika istaknuo predanost u skrbi za starije i dodao kako Sisačko-moslavačka županija planira u idućih nekoliko godina realizirati projekte koji će značajno poboljšati zdravstvenu i socijalnu skrb starijih sugrađana. Istaknuo je kako će, uz ulaganja u Domove zdravlja i bolnice, realizirati i projekte Doma za starije i nemoćne osobe u Dvoru, Doma za starije i nemoćne osobe u Glini te Doma za ratne vojne invalide u Petrinji.

Izlaganja na Skupu su imali pomoćnica pročelnice za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba mr. Romana Galić koja je iznijela primjere rada Grada Zagreba u provedbi politike prema starijima, a predsjednik Pragme Nedjeljko Marković je u prezentaciji sudionicima naglasio trendove u demografskom i policy pristupu starijim osoba u Hrvatskoj i Europi. Rasprava koja je uslijedila nakon izlaganja otvorila je pitanja institucionalne i izvaninstitucionalne skrbi za starije, te je iznijedrila konkretne prijedloge aktivnosti kako unaprijediti socijalni, zdravstveni, ekonomski i politički prostor za djelovanje i život starijih na području Sisačko – moslavačke županije.

Projekt “Obilježavanje Europske godine aktivnog starenja i solidarnosti između generacija” podupire Grad Zagreb – Ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Povod održavanju Okruglog stola je održan Skup: Politike i skrb za starije i starenje u Hrvatskoj na Europskom danu solidarnosti među generacijama 24. travnja 2012. u prostorima Starogradske vijećnice u Zagrebu.