Misli na sebe – čitaj!

Udruga Pragma će u utorak 8. studenog 2022. od 16 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, unutar tematske mreže “Medijsko obrazovanje je važno.MOV” (oznaka projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda: UP.04.2.1.06.0047) predstaviti 10. Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja s temom „Misli na sebe – čitaj“, a koja je i tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige.

Važnost čitanja u kontekstu socijalne, emocionalne i medijske pismenosti za djecu i mlade tema je ovogodišnje Nagrade, a o njoj će na Skupu uvodno govoriti Marija Granić, voditeljica razvoja programa Pragme i Mirjana Soljačić, savjetnica u Pragmi, na temu: „Slobodno vrijeme mladih i socio – emocionalna pismenost – između škole, interneta, vršnjaka i obitelji“. Ivana Sučić, urednica i novinarka HRT-a te Nedjeljko Marković, predsjednik Pragme, govorit će na temu: „Osvijesti, osvijetli! Kako izvještavamo o djeci i mladima? Priručnici o izvješćivanju o ranjivim skupinama i publikacije za stručnjake“, a o temi: „Što nas inspirira u javnom (kulturnom) prostoru i ima li prostora za „mentalnu higijenu“ za sve dobne skupine kroz čitanje“, govorit će Alma Rovis Brandić, predsjednica Hrvatske komore socijalnih pedagoga i Jelena Gazivoda iz Odnosa s javnošću Matice hrvatske.

Pozivamo vas na sudjelovanje, a prijavu možete izvršiti putem obrasca: https://forms.gle/2soSxAsznhEBcSNs7, prema načelu “tko prvi, njegovo mjesto“. U slučaju nemogućnosti sudjelovanja, a izvršili ste prijavu, molimo vas da nas o tome obavijestite.

Opći cilj tematske mreže „Medijsko obrazovanje je važno.MOV” jačanje je kapaciteta organizacija civilnog društva za učinkoviti dijalog s javnom upravom, socijalnim partnerima te visokoobrazovnim i istraživačkim institucijama u oblikovanju i provođenju reformi vezanih uz razvoj medijske pismenosti kao pismenosti novog doba. Tematsku mrežu čini osam udruga, jedna javna ustanova i dvije znanstveno-istraživačke institucije: Gong, Pragma, Telecentar, Kurziv, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Udruga Bacači sjenki, Dječji kreativni centar DOKKICA, Info zona, Centar za kulturu Zlatna vrata, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 2.975.852,47 HRK, a iznos EU potpore iz Europskog socijalnog fonda iznosi 2.529.474,60 HRK.


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Pragme.

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.