Kako će izgledati svijet tehnologija i rada 2020.?


Kako će izgledati svijet tehnologija i rada 2020.? Prema prognozama Svjetskog ekonomskog foruma (2016.), bitno drugačije nego danas. Četvrta industrijska revolucija donijet će nam  više umjetne inteligencije, naprednih materijala i autonomnih uređaja. To znači da će se način življenja neminovno mijenjati, a u skladu s tim i tržišta rada. Vodeći stručnjaci  iz područja ljudskih resursa stoga su sastavili popis 10 najpoželjnijih vještina za 2020. godinu, koji uključuje sljedeće: rješavanje kompleksnih problema, kritičko mišljenje, kreativnost, upravljanje ljudskim resursima, koordinacija i timski rad, emocionalna inteligencija, prosudba i donošenje odluka, usmjerenost na usluge (predviđanje i prepoznavanje potreba klijenata), pregovaračke vještine i kognitivna fleksibilnost.

Drugim riječima, čini se kako ćemo morati ponuditi ono što umjetna inteligencija i strojevi ne mogu, naš ljudski doprinos napretku – kreativnu, stvaralačku i empatičnu komponentu. Ali, da bi osoba bila konkurentna i visoko zapošljiva 2020. godine, na to se potrebno pripremati već danas. Podaci dobiveni u istraživanju portala MojPosao (2017.) navode kako više od polovice ispitanika (61 %) u idućih godinu dana planira promijeniti posao, na radnom mjestu su im najvažniji međuljudski odnosi (35 %), a zabrinjava podatak da 62 % ispitanika koji se trenutno školuju još uvijek ne znaju točno čime se žele baviti u životu, iako imaju neke ideje.

Pragma je kroz projekte ,,Nova šansa” (koji se provodi već treću godinu zaredom zahvaljujući potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) te ,,Ideja + vještina” pružala svoj doprinos približavanju mladih obrazovnim ciljevima za budućnost te prevenciji dugotrajne nezaposlenosti, dok se kroz projekte ,,Opiši me” i ,,Podrška mladima u zajednici” promiče važnost emocionalne pismenosti i kritičkog mišljenja učenika diljem RH.

Hvala svim donatorima i partnerima – vrijeme je za nove runde upravljanja, koordinacije, pregovaranja… (svima koji ste se umorili, ili smatrate da je borba uzaludna, naučite se odmoriti umjesto – odustati!)