Istarski odgovor na starenje u Hrvatskoj – suradnja civilnog društva i javnih institucija

GLAS ISTRE FOTO 1

U Puli je 16. studenog 2012. g. održan okrugli stol: Europska godina aktivnog starenja u Istarskoj županiji kojeg su organizirali Istarska županija – Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb i Pragma s ciljem otvaranja konstruktivne javne rasprave o solidarnosti između generacija i skrbi o starijim osobama na području Istarske županije. Udruga Pragma, uz potporu Grada Zagreba – Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, provodi regionalne konzultacije s ciljem ispitivanja potreba starijih osoba.

Skup su, uime Istarske županije, otvorili gđa Sonja Grozić-Živolić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, ujedno i moderatorica Skupa, te gosp. Vedran Grubišić, zamjenik župana Istarske županije. Uvodno izlaganje u kojem je prisutne upoznala s demografskim podacima za Istarsku županiju, kao i dosadašnjim radom i budućim planovima Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, održala je gđa Sonja Grozić-Živolić. Predsjednik Udruge Pragma, gosp. Nedjeljko Marković, održao je izlaganje na temu politika prema starijima, nakon čega je gđa mr. Romana Galić, pomoćnica pročelnice za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, održala izlaganje na temu skrbi za starije u Gradu Zagrebu.

O održavanju Skupa izvještavale su tiskane, radijske i televizijske kuće: Glas Istre, Regional Express, HRT Pula, TV Istra.

GLAS ISTRE FOTO 1 GLAS ISTRE FOTO 2

Nakon izlaganja, održana je rasprava u kojoj je sudjelovalo tridesetak stručnjaka iz područja socijalne skrbi, zdravstva, obrazovanja i zapošljavanja, pružatelja usluga za starije osobe, predstavnika političkih stranaka i organizacija civilnog društva. Aktivno razgovarajući o konkretnim primjerima iz prakse, raspravom su iskristalizirani problemi i potencijali Istarske županije u skrbi za starije osobe. Svjesni potrebe daljnjeg rada i unapređenja usluga na području Županije, na kraju je istaknuta važnost multidisciplinarnog pristupa, i potreba da djelovanje i promjene krenu od matičnih institucija.