Godišnja nagrada za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja – Neopisivo!

Pragma poziva novinare radijskih, televizijski i tiskanih (online) medija da do 10. siječnja 2019. prijave po jedan rad za dodjelu, šeste godine zaredom, „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“.

Prihvatljivi su radovi objavljeni između 1. 9. 2017. i 31. 8. 2018. Pravila i prijavni obrazac su dostupni na www.udruga-pragma.hr (Pravila i Obrazac). Pristigle radove zajedno ocjenjuju učenici, nastavnici, stručni suradnici i roditelji odgojno – obrazovnih ustanova po principu „jedna ustanova – jedan glas“. Svečana dodjela Nagrade, koja se sastoji od novčane nagrade od 2.500 kuna po kategoriji i plakete, u ožujku je 2019. godine.

Tema ovogodišnje Nagrade „Neopisivo!“ povezana je s istoimenim školskim kalendarom kojeg je Pragma tiskala i koji je dostupan na http://bit.ly/2CptAeD.

Tema ovogodišnje Nagrade usmjerena je promoviranju i usvajanju zdravih stilova života u okviru obrazovnog sustava. Ove godine se želimo usmjeriti na ono što Svjetska zdravstvena organizacija opisuje kao zdrav životni stil – način života koji snižava rizike od ozbiljnih bolesti ili prerane smrti, za ona stanja i probleme koje je moguće prevenirati. Usto, definicija zdravlja uključuje koncept cjelokupne dobrobiti čovjeka, što uključuje fizičko, mentalno i socijalno funkcioniranje. Zdravim stilom života popravljamo kvalitetu vlastitog života i postajemo poželjni modeli za oponašanje. Učenici koji će sudjelovati u glasovanju za Nagradu u isto vrijeme će usvajati znanja o zdravim navikama i vještine kritičkog promišljanja, ali i jačati medijsku pismenost te razvijati vlastito samopouzdanje na temelju iskustva sudjelovanja u procesu glasovanja. Specifično, želimo se usmjeriti na one osnovne zdrave životne navike i stilove kojima se sprječava problem ovisnosti i potiče zdrava fizička aktivnost, zdrava prehrana i briga o tijelu.

To uključuje radove koji obrađuju teme učenja o: zaštiti zdravlja (učenje o bolestima i postupanju koje smanjuje rizik od obolijevanja, prevencija bakterijskih i virusnih upala, učenje o simptomima koji upozoravaju na narušeno zdravlje itd.), promociji fizičkog i mentalnog zdravlja, zdravoj i uravnoteženoj prehrani, osnovnoj higijeni (oralna higijena, njega tijela i kose), konstruktivnom provođenju slobodnog vremena (hobiji, izvannastavne aktivnosti, rekreativno i profesionalno bavljenje sportom…), usvajanju urednih obrazaca spavanja i budnosti, rizičnim i zaštitnim čimbenicima razvoja ovisnosti, upravljanju stresom, volontiranju i cjeloživotnom učenju i sl.

Iz natječaja se isključuju radovi koji promoviraju konkretne brendove i njihova zaštitna lica, što bi se moglo od strane odgojno-obrazovnih ustanova, učenika i roditelja protumačiti kao prikriveno oglašavanje, radovi koji potencijalno promoviraju ili neprimjereno prikazuju određena nepoželjna ponašanja  (video i foto materijali koji prikazuju sredstva ovisnosti i sl.), kao i radovi koji svojim sadržajem nisu nedvosmisleno uspjeli povezati teme promocije zdravlja i obrazovanja te radovi koji nemaju jasnu edukativnu poruku.

Pragma Nagradom želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju. Projekt je do sada proveden na području cijele RH, a doprinio je provedbi građanskog odgoja u školama.

Nagrada se provodi uz potporu Grada Zagreba.

Obrazac za prijavu novinarskog rada NEOPISIVO!