Aktivno starenje u Hrvatskoj – ususret 2012.: Europskoj godini aktivnog starenja i solidarnosti između generacija

U Mjesnom odboru „Eugen Kvaternik“ u Zagrebu 25. studenog 2011. g. održan je Skup ususret 2012. g. – Europskoj godini aktivnog starenja i solidarnosti između generacija. Skup Lokalna zajednica i starenje u Zagrebu – dostojanstveno starenje i suradnja u zajednicije održan s ciljem umrežavanja dionika u lokalnoj zajednici i rasprave o demografskim promjenama te je okupio istaknute stručnjake koji rade na promicanja aktivnog starenja ili su zainteresirani za rad sa starijim osobama, kao i predstavnike medija.

Hrvatska ima 700 tisuća starijih osoba od 65 godina (16,5% svih stanovnika) s daljnjim trendom rasta ove populacije, kao i sve većom potrebom skrbi za starije osobe. Hrvatska se nalazi pred izazovom kako odgovoriti na trendove. Ovim Skupom, u organizaciji udruge Pragma i uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, potaknula se šira rasprava o pravu starijih osoba na dostojanstvenu starost, društvenoj solidarnosti i podršci starijima u zajednici.

Moderator Skupa je bio Nedjeljko Marković, predsjednik Pragme, koji je naglasio da je Hrvatska dosegnula populacijski prosjek Europske Unije i smatra se „društvom koje stari“. U skrbi za starije promiče se sustav cjelovite skrbi (integriranih usluga) koji objedinjuje javni, državni i neprofitni, ali i privatni – profitni sektor. Marković je potaknuo pitanja socijalne isključenosti starijih u Hrvatskoj i Europi, volonterskog rada, kao i sprječavanja izolacije i osamljenosti kao glavnih uzroka za zabrinutost kada je riječ o starijim osobama te je stoga važno promovirati aktivno starenje. U Hrvatskoj je zagovaranje za starije osobe nerazvijeno. U području stambenog zbrinjavanja starijih osoba u Hrvatskoj se uglavnom govori o stanovanju u domovima za starije, dok je zanemarena skupina podstanara starije dobi.
PROČITAJTE IZVJEŠĆE SA SKUPA.
fotografija fotografija225-11-2011_cetvrta25-11-2011_treca25-11-2011_prva25-11-2011_druga