24. 09. 2007.

Priopćenje za medije, Zagreb, 24. rujna 2007. godine

Nula promila alkohola spašava živote!

Od donošenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, u srpnju 2004. godine, do danas, vidljivo je smanjen broj prometnih nesreća s nastradalim osobama, smanjen je i broj poginulih osoba kao i broj ozlijeđenih osoba, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku od 2004. do 2007. godine.

Od ukupno 701 poginule osobe tijekom 2003. godine, taj broj se u 2004. smanjio na 608, u 2005. na 597, a u 2006. je 614 osoba poginula u prometnim nesrećama. Za smanjenje opasnosti od alkohola Udruga PRAGMA predlaže slijedeće:

  • osnivanje Nacionalne agencije za prevenciju ovisnosti kao središnje agencije za borbu protiv cigareta, alkohola i droga koja bi povezivala preventivne, rehabilitacijske i resocijalizacijske programe na nacionalnom, županijskom i gradskom/općinskom nivou,
  • povećanje cijena alkoholnih pića – istraživanje u Velikoj Britaniji potvrđuje kako bi se povećanjem cijena pića smanjila ovisnost o alkoholu za 28,8 posto kod muškaraca i 37,4 posto kod žena (izvor www.Plivazdravlje.hr),
  • veća ulaganja u nacionalne preventivne programe,
  • veća ulaganja u programe i projekte organizacija civilnog društva,
  • veća politička i društvena podrška nepijenju (reduciranje reklama i drugih sadržaja povezanih s prikazivanjem alkohola na televiziji, domjencima, podupiranje zdravih stilova življenja, posebno kod mladih).

U predizborno vrijeme sve se češće analizira svrsishodnost Zakona o sigurnosti na cestama i uvođenje nula promila alkohola za vozače. Hrvatska javnost često nije u mogućnosti čuti točne vijesti. Zaključke treba donositi na utemeljenim izvorima, no čini se kako se za političke svrhe brojke, koje potvrđuju smanjenje žrtava i svrsishodnost ovog zakona, namjerno prešućuju“, kazao je Nedjeljko Marković, voditelj razvoja programa u Udruzi Pragma.

Udruga PRAGMA je neprofitna organizacija pozicionirana na četiri strateška područja – istraživanje, zagovaranje, edukacija i evaluacija, a djeluje na području cijele Hrvatske. Trenutno provodi tri programa s ciljem podizanja kvalitete življenja građana Hrvatske.

Kontakt: Nedjeljko Marković, markovic@udruga-pragma.hr, 098/175 9390, 095/809 3749