01. 10. 2007.

Priopćenje za javnost, 1. listopada 2007. godine

Stanovanje i mladi – priopćenje povodom obilježavanja Svjetskog dana stanovanja

Udruga PRAGMA povodom obilježavanja 2. listopada – Svjetskog dana stanovanja posebnu pažnju usmjerava na najmoprimce („podstanare“) i poziva na njihovu zaštitu.

Najmoprimci-podstanari koji imaju slobodno ugovorenu najamninu su ugrožena skupina hrvatskog društva: prosječna cijena najma stana u Zagrebu iznosi 2.000,00 kuna što čini oko 40% prosječnih mjesečnih izdataka zaposlenog građanina.

U Hrvatskoj je, prema podacima Porezne uprave, 2005. godine registrirano oko 17.000 podstanara, a u Zagrebu 3.741 iznajmljivača. Dok je cjelokupna stručna i politička javnost okrenuta zaštićenim najmoprimcima, čiji je pravni položaj uvelike povoljniji od podstanara sa slobodno ugovorenom najamninom, mladi ostaju nezaštićeni.

Mladi su posebna društvena skupina bez kapitala, stalnog zaposlenja i mogućnosti investiranja u kupovinu stana, a često je odgađanje zasnivanja obitelji ili odgađanje rađanja djeteta kod mladih bračnih parova.

PRAGMA drži da je Hrvatskoj potrebna nacionalna stambena strategija usmjerena na rješavanje stambenih problema mladih osoba te upravo mladima koji tek dolaze u svijet rada pridaje posebnu pozornost.

Smatramo da je broj podstanara barem 10 puta veći od prijavljenih, gdje je posebno teška situacija u većim gradovima zbog velikih migracija stanovnika, a time je veći i pritisak na tržište stanova. Tu bi trebala intervenirati država i jedinice lokalne i područne samouprave, prije svega mijenjajući poreze, npr. uvesti jedinstvenu stopu od 5% poreza na mjesečni najam. Time bismo povećali prijavljivanje podstanara te im omogućili pravnu sigurnost, a istovremeno bi prihodi jedinica lokalne i područne samouprave bili veći, završava Marković iz udruge PRAGMA.

Kontakt: Nedjeljko Marković, markovic@udruga-pragma.hr, 098/175 9390