Započeo ciklus radionica emocionalnog opismenjavanja s drugim razredima OŠ Gundulić

“emocije su ono što osjećamo iznutra”

“ne plašimo se kad osjećamo da je netko dobar”

“tajne se čuvaju da drugi ne bi znali”

“možemo imati loše mišljenje o nekome, ali nije u redu da govorimo ružno”

Mudre su izjave naših učenika na prvoj radionici, na kojoj se govorilo o emocijama i njihovom značaju za naš život.

Udruga Pragma, u suradnji sa zagrebačkim Centrom za socijalnu skrb – podružnicom Obiteljski centar, započela je ciklus radionica emocionalnog opismenjavanja s učenicima drugih razreda OŠ Ivana Gundulića Zagreb, u cilju jačanja zaštitnih faktora u prevenciji rizičnih ponašanja. Radionicama se želi povećati emocionalno znanje i emocionalna pismenost djece, odnosno jačati njihove emocionalne vještine kroz zabavan i edukativni sadržaj. Ciklus radionica sastoji se od 7 strukturiranih radionica u trajanju od 45 minuta koje se provode jednom tjedno, nakon kojih će slijediti evaluacije i kvantitativna usporedba rezultata na mjerama emocionalne kompetencije.

Teme radionica obuhvaćaju: osvještavanje uloge emocija u svakodnevnom životu, prepoznavanje i razumijevanje osnovnih emocija, prepoznavanje i prorada tzv. ugodnih i neugodnih emocija, povezivanje emocija s ponašanjem, JA govor, prepoznavanje i povezivanje verbalne i neverbalne komunikacije, prepoznavanje tuđih emocija, vježbanje empatije i nenasilnog rješavanja sukoba. Istraživanja pokazuju da učenici, koji su u ranijoj dobi prošli programe emocionalne  pismenosti, lakše ispunjavaju pojačane obrazovne zahtjeve, uspješnije odolijevaju izazovima konzumiranja cigareta,  alkohola i/ili bilo koje druge vrste ovisnosti te ih općenito manje muče pritisci vršnjaka.

 

emo3

Čini se da naši učenici nemaju problema s razumijevanjem emocija, a nakon predviđenog ciklusa radionica izvjesno je kako će u tome biti još bolji!

Radionice se provode u okviru projekta „Pomak“ koji se realizira u partnerstvu s Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Centra za socijalnu skrb Zagreb, uz financijsku podršku Ministarstva zdravlja.