Vježbanje emocionalnih vještina učenika

Udruga Pragma i Centar za socijalnu skrb Zagreb – Podružnica Obiteljski centar proveli su niz radionica za učenike Osnovne škole Ivana Gundulića iz Zagreba s ciljem emocionalnog opismenjavanja učenika, učenja o osnovnim emocijama i osvještavanja značaja ugodnih i prihvaćanje neugodnih emocija. Učenici su također učili prepoznavati emocije, promicati suradnju i empatiju, nenasilno rješavanje sukoba, a radili su i na razvoju prosocijalnog ponašanja.

Završna evaluacija je pokazala kako su roditelji zadovoljni sadržajem, a radionice su ocijenili korisnim. Zadovoljni su i načinom provođenja radionica i osobnim doprinosom. Na pitanje što im se osobno najviše svidjelo, roditelji su rekli kako im se sviđaju „pozitivne povratne informacije od djeteta – uvijek je prepričavalo što se radilo“.

Jedan roditelj ističe: „oduševljen sam radionicama na temu osvještavanja vlastitih i tuđih emocija jer osobno smatram da je emocionalna inteligencija u kombinaciji s empatijom najvažnije što djetetu trebamo pružiti kao roditelji i odgajatelji“.

Učenici u evaluacijama ističu, između ostalog, kako su naučili koje sve emocije postoje, da se pomaže prijateljima i „da se trud isplati“, a najviše su im se svidjele igre, crtanje, rad u grupama, priče, voditeljice te „da moraju biti iskreni“. Većina učenika je ocijenila da se jako puno trudila oko sudjelovanja na radionicama.

Voditeljice radionica su bile Katarina Jelić, mag. psihologije iz Pragme i mr. sc. Roberta Brusić iz Centra za socijalnu skrb Zagreb – Podružnice Obiteljski centar.