Vikendima najviše mladih žrtava pijanstva

Vikendima najviše mladih žrtava pijanstva*

Prema riječima dr. Darka Breitenfelda, prometnog neuropsihijatra i alkohologa, zabrinjavajuće stanje alkoholizma kod mladih treba spriječiti češćim policijskim ophodnjama, posebice vikendima.

Trebalo bi, kaže on, organizirati policijska dežurstva pred diskoklubovima, jer vikendima iza ponoći pogiba najviše pijanih mladih osoba u prometu.

To je i najčešći uzrok nagle smrti ljudi do 50 godina. Problem je i što su djevojke postale ovisnije o alkoholu, pa se granica sa 17 godina spustila na 15! Pijane djevojke dodatno izazivaju dečke da još više piju i brže voze. Stoga bi policija trebala smoći snage i dežurati do ranog jutra kada u pravilu mladež i izlazi iz diskoteka.

U Hrvatskoj se među mladima najviše konzumira pivo.

»Alkohol je alkohol«, kaže dr. Breitenfeld, napominjući da on nikako ne može biti hrana, kako to neki smatraju, a i štetno je kaloričan. Alkoholičari, otkriva, nerijetko imaju visoki tlak, pretili su, imaju oštećenja jetre i druge boljke, a samo ih je pet posto mršavo – u pravilu oni sa želučanim tegobama.

Mladeži uzor trebaju biti roditelji u konzumaciji alkohola, ali roditelji moraju povesti i više računa gdje su im djeca, posebice navečer i u kakvom se društvu kreću. Nedostatak vremena za djecu danas se »kupuje« mobitelima i sličnim darovima, što je pogrešan način odgoja, smatra dr. Breitenfeld.

* Dijelovi članka preuzeti iz: Vjesnik.hr, autorice Snježane Rajačić, od 2. siječnja 2008.