Tranzicija iz sustava obrazovanja u svijet rada

Udruga Pragma je 29. svibnja 2017. godine održala predavanje za 52 roditelja – učenika osmih razreda Osnovne škole Kustošija u Zagrebu s temom povećanja svijesti o prilikama i perspektivama poduzetništva za mlade. Želja je Pragme da se na taj način olakša tranzicija iz sustava obrazovanja u svijet rada te da se, kako su istaknuli izlagatelji, povežu organizacije u lokalnoj zajednici u promicanju poduzetništva: odgojno-obrazovne ustanove, organizacije civilnog društva, predstavnici udruga poslodavaca i obrtnika, roditelji, praktičari te mediji. Predavanje su održali Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik, predsjednik Pragme i Jasminka Martinović, direktorica granskih udruga u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Roditelji – sudionici predavanja su u evaluaciji izrazili zadovoljstvo predavanjem u području korisnosti, jasnoće sadržaja, pristupa voditelja, organizacije i atmosfere na radionici, a niti su zadovoljni niti nezadovoljni s novim znanjima o poduzetništvu, promišljanjima o poticanju poduzetništva i mijenjanjem određenih roditeljskih postupaka. Više od jedne trećine roditelja želi nastavak predavanja s temom poduzetništva. Teme o kojima bi htjeli više znati su povezani s profesionalnom orijentacijom – odabiru općih zanimanja učenika osmih razreda što će Pragma uzeti u obzir pri novim predavanjima za roditelje.

Predavanje je održano unutar projekta „IDEJA+VJEŠTINA“ koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.