Sprječavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja dovodi do terorizma

U Beču je 23. i 24. svibnja 2017. održana konferencija o borbi protiv terorizma u organizaciji OESS-a pod nazivom: “Sprječavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja dovodi do terorizma” na kojoj je sudjelovala i predstavnica Pragme Lucija Vrbanić.  Konferencija je započela minutom šutnje u čast svim stradalima u terorističkom napadu u Manchesteru, uz sudjelovanje izaslanika iz Europe i ostalih zemalja, partnera OESS-a, predstavnici međunarodnih organizacija te predstavnici nevladinih organizacija.

Uvodničar u temu je bio Sebastian Kurz, savezni ministar za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije: Julian King, europski Povjerenik za sigurnost Unije i Nadia Murad, Veleposlanica dobre volje Ujedinjenih naroda za dostojanstvo preživjelih trgovanja ljudima. Čin terorizma, nebitno gdje, ne smije biti opravdan, po bilo kojoj osnovi – religijskoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi, izjavila je Nadia Murad.

Jedan od panelista bio je i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH koji je zaključio da se nijedna zemlja ne može sama boriti protiv terorizma, zajednička suradnja je ključna na regionalnoj razini. „Nasilni ekstremizam nije samo političkog karaktera već obuhvaća i druge faktore, a svaki terorizam ujedno je i ekstremizam, no ne vrijedi obrnuto“, istaknuo je Mektić.

Postavljana su pitanja koji sve faktori imaju utjecaja na ekstremizam i radikalizam, jesu li to spol, religija, nacionalnost ili pak mediji i politika. Terorizam je opisan kao čin stvaranja straha koji nas tjera da izgubimo povjerenje u članove naše zajednice.  Kao zaključak, jedan od govornika napomenuo je da “moramo raditi više nego samo govoriti o borbi protiv terorizma“.