„Sin rado surađuje, živnuo je, mijenja stav o školi, pokazuje inicijativu, ima nove aktivnosti, stabilniji je“

Diljem svijeta se 26. lipanj obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga, a Pragmine aktivnosti u projektu “Pomak”, uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, već su sedam godina usmjerene na borbu protiv ovisnosti o cigaretama, alkoholu i drogama. Ove godine osobito izražavamo zabrinutost za mlade koji još nisu dovoljno medijski pismeni, a koji redovito putem medija primaju informacije o dvojbenosti štetnosti konzumiranja alkohola – piva i droga – marihuane. Potrebno je mlade osposobiti za kritičko promišljanje svakog medijskog sadržaja – osobito onog koji dobiva značajnu pažnju u promicanju političkih ili ekonomskih interesa pojedinaca, stranaka ili korporacija, a koji u središtu nemaju zdravlje mlade osobe. 

Pragma svoja iskustva crpi kroz neposredan rad s djecom, mladima, roditeljima i stručnjacima – npr. kroz ciklus radionica u zagrebačkim školama, na kojima su sudjelovala 146 učenika, mladi su imali priliku dati svoje mišljenje:
„Naučila sam puno toga, makar sam i dosad znala puno, sad ću razmišljati prije nego idem piti. Imat ću na umu zapravo koliko je alkohol štetan što prije nisam znala“
„Čula sam pametna razmišljanja stručnih osoba i vršnjaka o alkoholu“
„Iskrena rasprava mi je bila najkorisnija“
„Dobitak novih informacija. Doznala sam neke informacije koje se temelje na istraživanjima i u brojkama su“
„Korisna zato što sam sada čula stajališta drugih ljudi“
„Naučila sam da treba imati svoj stav“.

PREUZMITE PRIOPĆENJE ZA MEDIJE.

PROČITAJTE ISKUSTVO MAJKE

„Mama sam trojice sinova i nakon tri puberteta, tri neprestana dokazivanja, tri borbe za svoje mjesto u obitelji, tri odrastanja…, mislila sam kako sam vrlo iskusna, da sam savladala gotovo sve vezano za odgoj, da sad točno znam što se događa s dečkima, i da je dovoljno jako voljeti svoje dijete. Najmlađi sin u drugom razredu počinje promišljati o životu i dolaziti do nekih zaključaka koji nisu uobičajeni i zbog takvog razmišljanja u školi pohađa samo predmete koje voli, a ostale izbjegava i zanemaruje. Rezultat je bio ne samo pad razreda već i problemi u komunikaciji u obitelji. U školi su nas zbog toga uputili u udrugu Pragma.
U Pragmi smo imali pozitivna iskustva.
Uvidjeli smo što su pravi problemi, dobili smo konkretne savjete, naučili smo puno o komunikaciji, dobili smo upute… Sin rado surađuje, živnuo je, mijenja stav o školi, pokazuje inicijativu, ima nove aktivnosti, stabilniji je.
Odlično je što postoji takav program, što je tako dostupan (besplatan), što su škole informirane pa mogu uputiti učenike kojima treba pomoć, što ima tko podržati Udrugu i njen rad“.

U projektu „Pomak“ se djeci i stručnjacima pristupa kroz direktan rad (individualni i grupni rad – radionice, predavanja, organiziranje slobodnog vremena) te se putem zajednice i medija promoviraju zdravi stilovi života. Za djecu i stručnjake se izrađuju edukativni materijali putem kojeg usvajaju zdrave stilove života i aktivno promiču zaštitne čimbenike od ovisnosti na razini pojedinca, obitelji i zajednice. Osigurana je supervizijska i evaluacijska podrška, a širenje projekta će omogućiti primjenu u svim dijelovima RH.