„S glazbom kroz život“

U 16. Tjednu psihologije, Pragma je organizirala radionicu „S glazbom kroz život: kako nas glazba jača, prati i vodi kroz izazove i prepreke“ koja je održana 22. veljače 2023. u 18:30 sati u trajanju od tri školska sata. Glazba, kao sastavni dio života svakog čovjeka, pridonosi puno više našem psihosocijalnom stanju nego što smo mi toga svjesni, iako je redovito koristimo za popravljanje raspoloženja, motivaciju i socijalnu interakciju.

Razgovarali smo o važnosti glazbenog odgoja, potencijalnih prepreka i izazova u formalnom i neformalnom glazbenom obrazovanju te osvještavanju pozitivnih ishoda glazbene edukacije na sve aspekte ljudskog funkcioniranja, a posebno na mentalno zdravlje i prevenciju. Uz brojne povratne informacije, zaključili smo jedno – GLAZBA nam je svima potrebna, a ovakva predavanja je potrebno češće organizirati.

Svoja iskustva i znanja iz područja glazbenog odgoja, muzikologije, pedagogije i psihologije podijelili su izlagači dr. sc. Davor Brđanović, Terezija Štimec, diplomirana muzikologinja i glazbenia pedagoginja te Marija Granić, mag. psihologije. Na predavanju je sudjelovalo 140 sudionika, a s vama dijelimo neke od povratnih informacija koje smo dobili nakon radionice:

• Kao odgojno – obrazovnom djelatniku koji radi u glazbenoj školi izuzetno mi je koristilo. Hvala!
  • Zanimljiv znanstveni pristup, brojne nove informacije i ideje za integriranje glazbe u raznovrsne aktivnosti i igre s djecom.
  • Predajem u glazbenoj školi i ovakva iskustva potvrđuju ono za što se zalažem, a to je da djeci treba glazba u životu, svakodnevno.
  • Ljubazno bih molila više edukacija na temu glazbe i važnosti iste za razvoj pojedinca.
  • Možda još neko izlaganje koje bi bilo prije sljedećeg Tjedna psihologije.
  • Saznala sam neke znanstvene činjenice, kao i praktične primjere koji će mi pomoći u uključivanju glazbe i dalje u radu i poticanju dječjeg interesa i ljubavi prema glazbi.
  • Vrlo vješto povezana teorija i praksa. Predavači jasno, ugodno i poučno predstavili temu. Kao odgojiteljica u glazbenom programu trudim se promicati vrijednosti glazbe. Hvala.
  • Obuhvatio je sve životne dobi i kvalitetno je potkrijepljeno primjerima i iskustvima.
  • Nisam glazbeno obrazovana, i jako mi je približilo sadržaje, vrijednost, važnost glazbe i inspiriralo na osmišljavanje aktivnosti u školi s djecom i kolegama.