Razvoj alternativnih pristupa škole djeci s neprihvatljivim ponašanjem

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež je, uz suradnju Pragme i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, u srijedu 9. ožujka 2022. godine od 17 sati organizirala edukaciju za nastavnike, ravnatelje i stručne službe zagrebačkih srednjih škola o primjeni “Stop programa”. Glavna pitanja Skupa su bila kako razvijati alternativne pristupe i koristiti resurse u zajednici s ciljem promjene ponašanja mladih.

Uvodno izlaganje je održala sutkinja dr. sc. Lana Petö Kujundžić, predsjednica Udruge, koja je sudionike upoznala s ciljevima rada Udruge te sa „STOP“ programom, a nakon toga su svoja izlaganja održali stručnjaci – Matea Babić, prof. soc. ped. iz Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, sutkinja Dijana Rizvić, dipl. iur. s Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik, predsjednik Pragme te Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Predsjednik Pragme Nedjeljko Marković je istaknuo važnost rada s roditeljima u prevenciji nepoželjnih ponašanja kod mlađe djece (osobito mlađih od 12 godina), pružajući potporu roditeljima u stvaranju strukture i postavljanja granica, održavanja dosljednosti, učenju komunikacijskih vještina i vještina rješavanja sukoba.

“Posebno su važne one emocionalne i socijalne vještine koje jačaju radoznalost, hrabrost i suosjećanje kod djece – a to su glavna oružja protiv straha, mržnje i neznanja”, istaknuo je Marković prikazujući neke rezultate OECD istraživanja.

Na Skupu su sudjelovali stručnjaci iz Škole za primalje, Druge ekonomska škola, Srednje škole – Centra za odgoj i obrazovanje Zagreb, Obrtničke škola za osobne usluge, V. gimnazije, Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija, Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„STOP“ program se provodi uz potporu Grada Zagreba. Sadržaj edukacije je u isključivoj odgovornosti Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, a ove objave na Pragmi.