„Pustolovina počinje“ i „Moranja“ – nove publikacije Pragme za početak školske godine 2022./2023.

Danas je udruga Pragma objavila online izdanja dviju publikacija – drugo izdanje obiteljskog priručnika Od prvoga koraka do maratona, koji nosi naziv „Pustolovina počinje“, te deseti školski kalendar naziva „Moranja“.

U drugom obiteljskom priručniku „Pustolovina počinje“ autorski tim kojeg čine Marija Granić, Nedjeljko Marković, Ivana Sučić i Ana Ugrina, bave se izazovima razvoja djece u razdoblju od osme do osamnaeste godine. Ovo razdoblje otvara najosjetljivija, a redovito i najvažnija životna pitanja i dileme kako za djecu i njihov budući razvoj tako i za njihove roditelje. Recenzenti publikacije su prof. dr. sc. Nino Žganec i doc. dr. sc. Jadranka Pavić.

U trenutku kada pomislite da vas u odgoju više ništa ne može iznenaditi, iznenada dođe pubertet i sve metode koje su do tada možda i bile uspješne, naizgled, padaju u vodu. Vršnjaci preuzmu glavnu riječ, društvo je daleko snažniji autoritet od vas majki i očeva, a komunikacijski put do odrasle osobe u nastajanju izgleda kao slijepa ulica. Mnogi roditelji baš tijekom ovih faza odlučuju potražiti pomoć „izvana“, odnosno nekoga neutralnog tko će razgovarati s njihovim djetetom kada se pojavi problem jer oni smatraju da više ne mogu ništa učiniti. Pritom su svjesni da su njihova djeca tijekom ovih životnih razdoblja posebno osjetljiva na vanjske utjecaje na temelju kojih oblikuju svoj unutarnji svijet“.

Školski kalendar „Moranja“, autora Marije Granić, Mirjane Soljačić i Nedjeljka Markovića, posvećen je crno-bijelom ili „sve-ili-ništa“ shvaćanju svijeta; „moranjima i trebanjima“ koje naš svakodnevni život čine teškim, a čitateljima ovim tekstovima dajemo prostor za jedan drugačiji pristup koji razvija socijalne i emocionalne vještine – u školi, na radnom mjestu ili u obitelji. Recenzentice publikacije su izv. prof. dr. sc. Irena Sever Globan i dr. sc. Miriam Mary Brgles

Moram“ je riječ koja je razrušila mnoge snove. „Moram“ ne ostavlja prostora pregovorima, slabostima, nemogućnostima i ranjivosti. Ovaj imperativ usađuje strah, smanjuje samopoštovanje i narušava međuljudske odnose. Ne ostavlja prostor optimizmu, a suptilno nam oduzima vrijeme – vrijeme za kvalitetan odmor, san, druženje i ostale važne potrebe. Tolika razina „kognitivne prisile“ oduzima nam osjećaj izbora, slobode i autonomije. U pitanju su nerealna vlastita očekivanja, djelomično nametnuta tijekom odgoja i društvenog konformiranja, a stvaraju osjećaj krivnje, razočaranja, frustracija i neuspjeha ako ih redovito i pravovremeno ne ispunjavamo. S obzirom na njihovu brojnost u danu (pokušajte ih zaustaviti u mislima kada se pojave i izbrojati!), ispunjavanje svakog našeg „moranja“ potpuno je nemoguće. Zato se stvara začarani ciklus stresa koji svakodnevno raste, bombardira naš mozak i ometa ostvarenje stvarnih ciljeva

Publikacije možete preuzeti ovdje:

Moranja
Pustolovina počinje


Tiskane publikacije će biti dostavljene u osnovne i srednje škole te učeničke domove u Hrvatskoj, a promocija publikacija, uz razgovor s autorima, bit će u rujnu 2022. godine u Zagrebu.

Izrada publikacija omogućena je temeljem financijske potpore Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i Grada Zagreba. Sadržaj je u isključivoj odgovornosti Pragme i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta ugovornih tijela.