Pragmine radionice u Županji: “Naučili smo više cijeniti jedni druge”

Unutar Dana prevencije u Županji predstavnici Pragme su 4. i 5. svibnja 2023. godine održali ciklus od 12 radionica i predavanja za učenike Osnovne škole Mate Lovraka iz Županje.

Ali, to nije sve!

• Dok su učenici učili o sebi, o provođenju vremena na društvenim mrežama i o odnosima s drugima, s roditeljima smo radili na stjecanju vještina kako djetetu pomoći preuzeti odgovornosti, a s nastavnicima viših razreda Škole kako prepoznati i prevenirati sindrom sagorijevanja u školskom okruženju.

• S ravnateljem Marijanom Oršolićem, prof., i stručnom službom Škole, razgovarali smo o tematskoj mreži “Medijsko obrazovanje je važno.Mov” – o medijskoj pismenosti i važnosti povezivanja medijske i socio-emocionalne pismenosti te sudjelovanju u dodjeli “Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja”.

• O važnosti provođenja ovakvih aktivnosti i edukacija, ali i o teškoćama u modernom i virtualnom dobu, izazovima medija, emocionalnoj i medijskoj pismenosti djece i mladih kao i zahtjevima roditeljstva, razgovarali smo s novinarkom Sanjom Pavelić u radijskoj emisiji Hrvatskog radija Županja (emitirana u četvrtak 11. 5. 2023. godine).

• Posjetili smo i Dječji vrtić Maslačak u kojem smo u radu s odgojiteljskim vijećem vrtića osvijestili promjene u obiteljima, ali i razgovarali o suradnji roditelja i odgojitelja u ostvarivanju ciljeva odgoja.

• Nakon vrtića imali smo priliku u Župi mučeništva sv. Ivana Krstitelja s roditeljima razgovarati o izazovima odrastanja djece i mladih u virtualnom i medijskom okruženju, a roditelji su imali priliku pitati i dobiti odgovor naših stručnjaka.

• Sastali smo se i s predstavnicima Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Županja s temom planiranja pružanja socijalnih usluga na području Grada Županje, odnosno mjesne nadležnosti Područnog ureda.

Kažu naši učenici: „Ovakve stvari nam pomažu da više razmišljamo o sebi, što ponekad zaboravimo“, a mi se slažemo i veselimo daljnjoj suradnji. Uz ovakva iskustva te iskazan interes svih sudionika, nije problem ni ovako pun raspored. Kad se male ruke slože – sve se može!

Pogledajte video o radu u Županji!

Aktivnosti Pragme se održavaju unutar programa koji se provode uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva zdravstva, Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i unutar projekta tematske mreže „Medijsko obrazovanje je važno.Mov“. Sadržaj objave u isključivoj je odgovornosti Pragme.