Poticanje poduzetničkog duha kod mladih (i njihovih roditelja)

Mr. sc. Anny Brusić je 21. veljače 2017. godine održala predavanje roditeljima učenika drugog razreda Obrtničke škole za osobne usluge iz Zagreba kako bi potaknula roditelje da kod svoje djece prepoznaju poduzetnički duh. Anny je govorila zašto je vrijedno postati poduzetnikom, dala je kratki teorijski uvod o malom i srednjem poduzetništva, kao i njihovim prednostima i slabostima. Predavačica je, u dijalogu s roditeljima, ponudila informacije o zasnivanju vlastitog posla u različitim oblicima ovisno o potrebi dobra ili usluge koju bi poduzetnici u tom slučaju nudili.

Obrtnička škola nudi zanimanja koja jako dobro pripremaju učenike za pokretanje posla, a za što je uvelike značajan poticaj okoline, osobito roditelja kao izravne podrške. Ovim se predavanjem pokušalo ne samo educirati, već i ohrabriti i osnažiti roditelje da pruže podršku svojoj djeci za ulazak u poduzetničke vode te pokretanje vlastitog posla. Prilikom dinamične diskusije između svih dionika spomenuti su različiti primjeri domaćih poduzetnika, kao i primjeri same (ne)poduzetnosti ljudi iz naše svakodnevnice.

Na predavanju je bila i Nevena Stojčić koja obavlja studentsku terensku praksu u Pragmi koja ističe: „na predavanju sam naučila kako je poduzetništvo proces u kojem se gradi nešto novo, skoro ni iz čega“. Nevena unutar kolegija „Socijalni rad u organiziranju zajednice“ upoznaje rad Pragme i njezine aktivnosti na terenu, u dodiru s korisnicima, partnerima i suradnicima Pragme.

Predavanje je održano unutar projekta „IDEJA+VJEŠTINA“ koje se provodi uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.