„Ponosna sam kada radije odabere trening nego ekran“

Udruga Pragma je, uz partnere i suradnike, na Studijskom centru socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu javno najavila dodjelu 11. „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“.

Na Skupu su predstavnici Pragme predstavili ciljeve i svrhu ovogodišnje Nagrade kroz moto „Misli – vježbaj – mijenjaj“ te rezultate ankete provedene s roditeljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i trenerima o utjecaju sporta na razvoj djece.

Predsjednik Pragme Nedjeljko Marković zahvalio je pokrovitelju – Ministarstvu turizma i sporta na suradnji, Gradu Zagrebu kao podupiratelju te partnerima koji su prepoznali vrijednost projekta: Hrvatskom školskom sportskom savezu kao krovnom nacionalom školskom sportskom savezu i Društvu za komunikacijsku i medijsku kulturu kao lideru u području medijske pismenosti. Marković je istaknuo kako će ove godine naglasak biti na utjecaju sporta na dječje živote te je pozvao novinare na dostavu radova koji će u središte staviti sport kao alat za jačanje socio-emocionalnih kompetencija djece i mladih. „Naglasak ovogodišnje Nagrade će biti na promociji zdravlja kod djece i mladih, timskog rada i nenasilja, zajedništva i suradničkog rješavanja problema, usmjeravanja pažnje i povećanja motivacije, odgoja za općeljudske vrijednosti poštivanja drugih te zaštite ranjivijih“, istaknuo je Marković i dodao kako će novinari sve do 15. 1. 2024. moći prijaviti svoje novinarske radove.

„Ispitanici su istaknuli kako primjećuju da djeca radije biraju treninge nego ekrane, kako im sport pomaže u kvalitetnijem organiziranju vremena, boljoj koncentraciji na nastavu, u socijalizaciji i razvijanju prijateljstava, regulaciji osjećaja, razvoju samopouzdanja, općenito – u razvoju životnih vještina na svim područjima“, istaknula je Jelena Adamlje, koordinatorica Pragme. S druge strane, ispitanici ističu kako je odraslima važna medijska pismenost djece koju ne procjenjuju zadovoljavajućom te uočavaju brojne online opasnosti, poput dijeljenja osobnih podataka, vršnjačkog nasilja, govora mržnje, seksualnog uznemiravanja, lažnih vijesti i sl.

Prof. dr. sc. Ana Opačić, uime predstojnice Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Gordane Berc, naglasila je važnost suradnje civilnog društva i akademske zajednice u provođenju inicijativa, projekata i programa kojima se podiže kvaliteta života građana, a osobito djece i mladih. „Projekt dodjele Godišnje nagrade za novinarske radove udruge Pragma primjer je takvog projekta kojim se djecu uključuje kao aktivne građane koji odlučuju u odabiru najboljih novinarskih radova“, istaknula je Opačić i dodala kako postoji uspješna strateška dugogodišnja suradnja Studija s Pragmom koja prima studente na terensku praksu i vježbe te upoznaje studente s radom u zajednici. 

Uime Grada Zagreba koji sufinancira projektne aktivnosti Nagrade, na Skupu se obratila zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade gđa Kristina Singer. Singer ističe kako danas trebamo usmjeravati djecu prema bavljenju sportom iz užitka, zabave i radi zdravlja, umjesto poticanja kompetitivnosti i usmjerenosti na rezultate te je izrazila zadovoljstvo što Grad Zagreb može podržati ovakve projekte koji obuhvaćaju veliki broj djece i mladih te povezuju socijalne i obrazovne aspekte.

Uime Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu kao partnera na projektu, koordinatorica projekata gđa Katarina Blažina Mukavec istaknula je kako djeca često nisu svjesna opasnosti na internetu, društvenim mrežama te vrlo rano dođu u doticaj s virtualnim svijetom bez potrebnih znanja o tome kako ga pravilno koristiti. Istaknula je brojne aktivnosti koje Društvo provodi u suradnji s Pragmom u području edukacija, ali i podizanja svijesti o važnosti medijske pismenosti.

Uime partnera na projektu, Hrvatskog školskog sportskog saveza, glavni tajnik Saveza dr. sc. Ivan Dujić naglasio je kako je djeci „urođeno i prirodno kretati se, dok ih korištenje tehnologije u tome usporava i zaustavlja“. Ističe kako je najprije na roditeljima odgovornost da djecu što više potiču na kretanje i ograničavaju upotrebu ekrana, a da školski sport može pomoći u uspostavljanju i održavanju zdravih navika kod djece – navika koje mogu potrajati cijeloga života.

Studenti socijalnog rada su se uključili u raspravu u kojoj su sami iznosili vlastito iskustvo sa sportom i činjenicu kako im je teže uskladiti studentske obveze s aktivnostima slobodnog vremena, poput bavljenja fizičkom aktivnošću. U raspravi su sudjelovale i profesorica Aida Mujkić s Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Jadranka Pavić sa Zdravstvenog veleučilišta koje su istaknule su kako bi fizička aktivnost trebala biti jedna od prioritetnih aktivnosti u svakodnevnom životu, bez obzira na količinu drugih obaveza, međutim često ostaje zapostavljena. Na kraju se okupljenima obratila i dobitnica brojnih nagrada (među ostalima i Pragmine), novinarka Ivana Sučić koja je dala osobni motiv za sudjelovanje – želja da novinari značajnije prate obrazovanje i da djeci primjerom pokažu kako novinarstvo ima plemenite ciljeve poput pomoći djeci da odrastaju u zdrave odrasle osobe.