„Od prvoga koraka do maratona!“

„Od prvoga koraka do maratona!“ naziv je prvog dijela Obiteljskog priručnika – publikacije udruge Pragme namijenjene roditeljima djece do sedme godine života.

Publikacija je sažeta, a cilj joj je da svaki dio bude „pri ruci“ roditeljima (i onima koji će to tek postati). Kratak teorijski uvod o tome „kada počinje odgoj i kakav odgoj odabrati“ uvodi čitatelja u teme pojedinog dijela publikacije nakon čega slijedi uvid u istraživanja. U svakom dijelu smo probali odgovoriti na pitanja „Što biste trebali, a što ne biste trebali učiniti/reći/potaknuti“ kod svoga djeteta, a kroz razgovore s roditeljima i stručnjacima koji iznose svoja osobna iskustva ili stručni uvid u temu. Važan nam je bio i „glas“ djece i prilika da kroz niz razgovora s djecom provjerimo jesmo li na dobrom putu ostvarivanja svrhe publikacije. Predlažemo i nekoliko igara, radionica, filmova ili pjesmama, zanimljive knjige koje mogu dublje odvesti u svijet odgoja i odrastanja djeteta, kao i isticanje važnosti razvijanja jezične djelatnosti pisanja koja se može poticati već od najranije dobi.

Krajnja nam je želja poticati razvoj i jačati obiteljske veze kao najsnažnije veze koja postoji između ljudi. Njegujte zajedno tu vezu, a mi ćemo biti i dalje uz vas – savjetima, podrškom i usmjeravanjem.

„… Unutar svakog poglavlja autori daju najvažnije informacije za roditelje vezane za razvoj djeteta u toj dobi koje su i znanstveno dokazane, te je time priručnik i edukativnog karaktera. Dodatno je motivirajuće za roditelje i to da su unutar svakog poglavlja ubačeni i primjeri i citati nekih roditeljskih izjava u kojima se ostali roditelji mogu lako prepoznati te ih to može dodatno motivirati na čitanje priručnika i promišljanje. Na taj način autori su ovaj priručnik prilagodili roditeljima različitih obilježja što je izuzetno važno… Uz korisne informacije o razvojnoj dobi djeteta, autori daju primjere mogućih poteškoća i problema kao i preporuka što učiniti, reći ili potaknuti u određenoj djetetovoj dobi. Osim toga, priručnik sadrži i korisne informacije o tome kako prepoznati da je potrebna pomoć, kome se obratiti, kao i preporuke filmova, knjiga i radionica koje im mogu u svakoj fazi djetetova života pomoći da se lakše nose s izazovima roditeljstva u današnje vrijeme“.
(iz recenzije izv. prof. dr. sc. Marijane Majdak)

„… Kroz brojne primjere i crtice iz života s kojima su se susretali u vlastitoj praksi, autori su ovu publikaciju učinili životnom pozivajući čitatelje da svako malo zastanu i promisle o pozadini onoga o čemu čitaju, osluhnu glas roditelja, djeteta ili stručnjaka koji priču iznosi te osvijeste što misle i osjećaju vezano za dotičnu situaciju. A budući da te situacije prikazuju realne primjere koje i publika lako može prepoznati u svojoj okolini – primjeri iz prakse praćeni su i praktičnim savjetima stručnjaka što činiti i (jednako važno!) što ne činiti u dotičnoj situaciji. Autori nisu zaboravili niti na one koji traže ideje kako provesti vrijeme s djetetom određene dobi pa se tako na kraju svakog poglavlja nalaze njihovi prijedlozi aktivnosti, a čitatelji će im biti zahvalni što su se na samom kraju publikacije pobrinuli da onima koji žele znati više o nekoj temi preporuče dodatnu literaturu…“.
(iz recenzije doc. dr. sc. Koraljke Modić Stanke)

Autori ovog priručnika su Nedjeljko Marković, dipl. socijalni radnik i predsjednik Pragme, Marija Granić, mag. psihologije, Adrijana Hadžić, mag. socijalnog rada, Ivana Sučić, dipl. novinarka, Jelena Adamlje, mag. socijalne pedagogije i Antonela Konjevod, prof.

Recenzentice publikacije su izv. prof. dr. sc. Marijana Majdak i doc. dr. sc. Koraljka Modić Stanke, a za dizajn je zaslužna Narcisa Vukojević, dipl. dizajnerica. Lekturu je obavila Jelena Gazivoda, mag. croat., mag. comm.

Programske aktivnosti provode se uz financijsku potporu Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Zagreba. Sadržaj publikacije u isključivoj je odgovornosti Udruge i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Ministarstava i Grada Zagreba.