„Nova prilika“

Otvoren natječaj Pragme za prijavu radova za dodjelu 8. „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“, do 31. 1. 2021.

Pozivamo novinare da od 18. prosinca 2020. do 31. siječnja 2021., putem obrasca, prijave po jedan novinarski rad u kategorijama: za najbolji radijski, televizijski ili tiskani (online) prilog. Tema ,,Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“ odnosi se na koncept socijalne podrške.

Nagrada, pod nazivom „Nova prilika“, tematski podsjeća na školski kalendar koji je početkom školske godine upućen u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, koji na popularan i jednostavan način progovara o temama poput osjećaja, siromaštva, komunikacije, ovisnosti, samopoštovanja, nesanice, bliskosti, privrženosti, asertivnosti, ali i gubitka voljene osobe i žalovanja. Kalendar je poseban po tome što pokazuje kako je i roditeljima potrebna pomoć, oslonac i edukacija kako bi mogli odgovoriti na suvremene izazove odgoja djece.

Prihvatljivi su novinarski radovi emitirani/objavljeni od 1. 11. 2019. do 31. 10. 2020. Pravila i prijavni obrazac su dostupni na www.udruga-pragma.hr. Pristigle novinarske radove, nakon provjere formalnih uvjeta, zajedno ocjenjuju učenici, nastavnici, stručni suradnici i roditelji prema načelu „jedna ustanova – jedan glas“. Svečana dodjela Nagrade je u svibnju/lipnju 2021.

Nedostatak socijalne podrške ukazuje na osobe koje kažu da nemaju prijatelja, članove obitelji ili rođake na koje mogu računati u različitim nevoljama. Pojedinci koji kažu da imaju obitelj i prijatelje na koje mogu računati da će im pomoći u nevolji zadovoljniji su svojim osobnim zdravljem, a istraživanja su povezala socijalnu izolaciju i usamljenost s većim rizicima za različita nepovoljna fizička i mentalna stanja, uključujući visoki krvni tlak, bolesti srca, pretilost, oslabljeni imunološki sustav, anksioznost, depresiju, pad kognitivnih sposobnosti i Alzheimerovu bolest.

Socijalna podrška može se definirati kao postojanje ili dostupnost osoba na koje se oslanjamo, koje nam daju do znanja da o nama brinu, da nas vole i cijene. Različita istraživanja ukazuju na mogućnost da je socijalna podrška zaštitni čimbenik od negativnog utjecaja stresa. Istraživači (Macdonald, 1998., Tardy, 1985.) razlikuju pet bitnih elemenata socijalne podrške: prima li osoba pasivno socijalnu podršku od drugih ili je aktivna u pronalaženju potrebne podrške; koristi li osoba zaista socijalnu podršku ili je samo doživljava kao potencijalno raspoloživu; zadovoljstvo socijalnom podrškom, kao i različite situacije u kojima socijalna podrška može biti potrebna; tip socijalne podrške – emocionalna, instrumentalna, informacijska ili podrška samopoštovanju (koji će tip podrške biti važniji u nekoj situaciji ovisit će o prirodi te situacije i osobinama osoba koje su u interakciji); te izvor socijalne podrške (obitelj, prijatelji, susjedi, kolege s posla, društvena zajednica, profesionalni pomagači itd.).

Stoga, ove godine želimo skrenuti pozornost na važnost socijalne podrške u području obrazovanja: u potrazi smo za novinarskim radovima koji prikazuju osobe (učenike, nastavnike, roditelje, ravnatelje, stručne suradnike…) koje aktivno traže potrebnu podršku te ispituju zadovoljstvo socijalnom podrškom (bilo da je doista primaju ili doživljavaju kao potencijalno raspoloživu); pokazuju primjere različitih situacija u kojima je bila potrebna socijalna podrška (emocionalna, instrumentalna, informacijska i dr.) te da postoji stabilan izvor socijalne podrške (obitelj, prijatelji, susjedi).

Iz Natječaja su isključeni radovi koji spadaju u kategoriju prikrivenog oglašavanja, radovi koji promoviraju ili neprimjereno prikazuju određena nepoželjna ponašanja; radovi koji produbljuju ideološko – svjetonazorske društvene sukobe; radovi koji ne štite dostojanstvo maloljetnika, kao i radovi koji svojim sadržajem nisu nedvosmisleno uspjeli povezati koncept socijalne podrške i obrazovanja.

Pragma Nagradom želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem doprinose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju. Projekt je do sada proveden na području cijele RH, a doprinio je provedbi građanskog odgoja u školama. Dosadašnje dobitnice i dobitnici Nagrada: u 2014. godini Ivana Sučić (HRT) i Josipa Ćirić (Nova TV); u 2015. Sandra Golemac (Večernji list), Ivana Sučić (HRT), Marijana Kranjec (HRT) i Maja Medaković (Nova TV); u 2016. Franjo Lepan (24 sata), Ivana Sučić (HRT) i Josipa Ćirić (Nova TV); u 2017. Rozeta Bogeljić (24 sata), Mak Jovanović (24 sata), Višnja Biti (HRT) i Josipa Ćirić (Nova TV); u 2018. Ivana Sučić (HRT), Gordana Foder (Varazdinski.hr) i Leona Šiljeg (RTL); u 2019. Kristina Ljubić i David Bralo (Radio Megaton), Silvija Vladić Vrban (Udruge media talenti za Sportsku televiziju) i Dominik Janović (Global), te u 2020. Snježana Kirinić Grubić (HKR) i Maja Medaković (Nova TV).

Nagrada se dodjeljuje uz potporu Grada Zagreba te uz partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK).

Kontakti:
Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik, 098 1759390, markovic@udruga-pragma.hr.