Neki rezultati istraživanja i smjernica u području medijske pismenosti – Medijsko obrazovanje je važno!

• analize pokazuju kako učenici često vide društvene mreže kao izvor ozbiljne ugroze za psihološko, a onda i fizičko zdravlje djece i mladih? Upravo je to jedan od razloga zbog kojih se zalažemo za razvoj, verifikaciju i sustavno financiranje kvalitetnih preventivnih programa koji će integrirati elemente socio-emocionalnog učenja i medijske pismenosti;

• u školama i dalje obično nedostaju sofisticiraniji programi i oprema koji bi učenicima omogućili produkciju informativnih i obrazovnih podcasta, audio drama, video eseja i predavanja, kratkih promotivnih i dokumentarnih filmova, autorskih računalnih igara… Zato se zalažemo da škole imaju sve što im treba za medijsko opismenjavanje u digitalnom dobu;

• analize koje smo proveli pokazuju da nastavnici i učitelji uglavnom smatraju da u međupredmetnu provedbu građanskog odgoja i obrazovanja nema smisla dodatno uvoditi i elemente medijske pismenosti;

• analize i konzultacije potvrđuju da nema kvalitetnih programa neformalnog obrazovanja, pa tako ni u području medijske pismenosti, bez odgovarajućih višegodišnjih financijskih potpora. Zato se zalažemo da se odgovorni u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu kulture i medija te Agenciji za elektroničke medije u razumnom vremenu dogovore kako osigurati takve potpore;

osobe u dobi 55+ posebice su izložene lažnim vijestima, a dodatno se suočavaju i s poteškoćama u pronalaženju relevantnih i vjerodostojnih izvora online? Zato se zalažemo za financiranje programa razvoja medijske pismenosti specifično usmjerenih starijoj populaciji.

Cilj tematske mreže “Medijsko obrazovanje je važno.MOV” je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za učinkoviti dijalog s javnom upravom, socijalnim partnerima te visokoobrazovnim i istraživačkim institucijama u oblikovanju i provođenju reformi vezanih uz razvoj medijske pismenosti kao pismenosti novog doba. Projekt tematske mreže je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Pragme. Više o mreži na https://mov.com.hr