“Mediji se moraju nametnuti mladima kvalitetnim i prilagođenim sadržajem”

Marija Hanzec je po zvanju profesorica geografije, a po zanimanju radijska novinarka HRT-a s posebnim interesom za obrazovanje, znanost i okolišna pitanja. Marija je ovogodišnja kandidatkinja za Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja.

Djeca u emisiji s tolikom žarom govore o čitanju i knjizi pa sam htjela da budu inspiracija što većem broju djece i mladih, ali i odraslih. Za mene je čitanje svakodnevna rutina prije spavanja kada su djeca u pitanju i česta tema razgovora supruga i mene tako da svaku knjigu koju je on pročitao kao da sam je i ja pročitala“, poručuje Marija u svojoj motivaciji za prijavu na Nagradu.

Marija vjeruje i kako ovakvi projekti mogu pomoći u medijskom opismenjavanju djece i mladih jer je „kombinacija teorije i prakse u svakom poslu pa i u radijskoj emisiji najbolja, a o tome upravo govorimo u emisiji „Knjiga kao lijek““.

Mladi provode vrijeme uglavnom na „ekranima” i da znam čarobnu formulu kako to promijeniti rado bih je podijelila sa svima. Jedino što mogu savjetovati je da djeca i mladi uče na primjeru pa budimo im primjer. Mediji se moraju nametnuti mladima kvalitetnim i prilagođenim sadržajem i u suradnji s institucijama i roditeljima učiti djecu i mlade kako takve sadržaje pronaći i uspješno ih razaznati“, potiče Marija na razmišljanje roditelje, ali i medije koji mogu stvoriti prostor za suradnju između roditelja i institucija.

Podsjećamo, svi novinarski radovi su dostupni na stranici Pragme:https://www.udruga-pragma.hr/obrazovanje-i-mediji. Obrazovne ustanove svoj glasački list mogu poslati do 15. 5. 2023. putem e-pošte na: pragma@udruga-pragma.hr. Projekt tematske mreže “Medijsko obrazovanje je važno” financirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj objave isključiva je odgovornost Pragme. Više o projektu na: https://mov.com.hr.