Kroz Dane otvorenih vrata udruga Pragma približila svoj rad građanima i stručnjacima

slika1

Na poziv Vladina Ureda za udruge Pragma se uključila u Dane otvorenih vrata udruga i ponudila sadržaje u Teslinoj 13 u Zagrebu u petak 6. i subotu 7. lipnja 2014. godine u kojima se predstavila građanima, medijima i stručnjacima putem predavanja, rasprava, radionica i predstavljanja budućeg rada. 
slika1slika7slika4

Program Dana otvorenih vrata udruge Pragma započeo je u petak 6. lipnja u 12 sati s uvodnim izlaganjem predsjednika Pragme Nedjeljka Markovića s temom: „Otvaranje Dana otvorenih vrata: što radimo u Pragmi i za što se zalažemo?“. Kroz prezentaciju su izloženi glavni projekti i programi koje Udruga provodi, plan aktivnosti do 2016. te financijski pokazatelji (donatori, prihodi i rashodi u 2013. i plan za 2014.). Uvodno su na Danima bili predstavnici Ureda za udruge Vlade RH te Centra za socijalnu skrb Zagreb, čija je ravnateljica Božena Horvat Alajbegović pozdravila sudionike Dana.

U nastavku programa od 12,30 sati je Nicholas Morgan (Velika Britanija, Wales, Swansea) govorio na temu „Socijalne usluge u Ujedinjenom Kraljevstvu: integracija ili dezintegracija?“ s aktualnim pitanjima zaštite mentalnog zdravlja mladih i stigmatizaciji osoba oboljelih od psihičkih bolesti.

Od 13,30 sati je održano predavanje na temu „Medijsko i emocionalno opismenjavanje: socijalno – obrazovne usluge za obitelji i stručnjake“ koje su vodili Jelena Mališa, voditeljica Savjetovališta Pragme i Nedjeljko Marković. Izlagatelji su prezentirali projekte medijskog i emocionalnog opismenjavanja kroz primjere dodjele Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednost obrazovanja (www.obrazovanjeimediji.hr) i radionice za učenike osnovnih škola u Zagrebu.

Od 14,30 sati je prezentiran projekt „Pomak“ (prevencija ovisnosti) – inovativni program selektivne i indicirane prevencije s prikazom glavnih rezultata u projektu koji se provodi od 1.8.2013. do 31.7.2014. godine, sedmu godinu zaredom na području sjeverozapadne Hrvatske.

Od 15,30 sati prezentirano je istraživanje o kvaliteti stanovanja i zdravlja „Stanovanje u Hrvatskoj i akcije u lokalnoj zajednici za kvalitetno stanovanje“ s prikazom budućih aktivnosti.

O posebnim uslugama za stručnjake, roditelje i mlade govorila je Alma Rovis Brandić od 16,30 sati na temu „Socijalno-pedagoška supervizija rada: prijenos iskustva na mlade stručnjake“, te od 17,15 sati Jelena Mališa je održala predavanja s temom „Savjetovalište za roditelje i mlade: međugeneracijski odnosi i potrebe“.

Program u subotu 7. lipnja je počeo u 10 sati s temom „Mentorstvo: što možemo naučiti iz evaluacije rezultata? u kojem je Suzana Jedvaj prezentirala dosadašnje rezultate rada, a od 11 sati su prikazani rezultata trogodišnjeg programa: „Podrška mladima u zajednici i razvoj socijalnih usluga usmjerenih mladima“. U subotu je sudionike Dana otvorenih vrata pozdravila izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba Romana Galić, pomoćnica pročelnice za socijalnu zaštitu te Slavko Antolić, pomoćnik pročelnice za zdravstvo.

Program je završio u 13 sati druženjem članova, suradnika i podupiratelja.

Uz građane kojima su i bili namijenjeni Dani otvorenih vrata, na Danima su sudjelovali i predstavnici Vladina ureda za udruge, kao i brojni predstavnici udruga, predstavnici Vladina ureda za droge, profesori Pravnog fakulteta – Studija socijalnog rada, Zajednice Susret te udruge koje se bave ovisnostima, kao i zaposlenici ustanova socijalne skrbi, obrazovanja i pravosuđa i studenti zagrebačkog Sveučilišta.

Zahvaljujemo Hrvatskom radiju na medijskom praćenju Dana.