Krizu možemo prevladati odgovorom na pitanje: „Zašto smo važni jedni drugima?“

U Zagrebu su 29. rujna 2021. godine, u organizaciji udruge Pragma iz Zagreba, dodijeljene „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“, te je promovirana publikacija „Kriza“.

Kroz jedanaest tekstova u publikaciji „Kriza“, autora Nedjeljka Markovića, Marije Granić i Adrijane Hadžić, obuhvaćene su krize koje se mogu pojaviti u životima djece i mladih i njihovih roditelja u školskom i obiteljskom okruženju, a u kojima škole i udruge, te drugi dionici, poput socijalnih i obrazovnih službi, mogu pomoć. Obuhvaćene su teme: Kriza okoliša i što učenici znaju i mogu učiniti za svoj okoliš?; Što se događa kada škola i obitelj nisu „socijalno i emocionalno ljepilo“?; Kriza nepripadanja – „insajderi“ ili „autsajderi“?; Školska fobija – strah koji „drži u šaci“!; Problemi s odgađanjem školskih obveza – još samo malo…; A što kada se roditelji razvode?; Mora li preseljenje biti katastrofa?; A što kada roditelji nisu „po mjeri“?; Smrt voljenih osoba; Teška bolest u obitelji; Zaštita mentalnog zdravlja. Publikacija „Kriza“ upućena je u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a izrada je omogućena temeljem financijske potpore Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba. Publikacije je dostupna i na mrežnim stranicama udruge Pragma.

Također, dodijeljene su i „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“ koje su ove godine u središte stavile koncept „socijalne podrške“. Dobitnice ovogodišnje, osme godine zaredom, „Godišnje nagrade za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja“, prema mišljenju odgojno-obrazovnih ustanova koje su sudjelovale u procesu analize i odabira radova, su:

Nagrada se dodjeljuje uz potporu Grada Zagreba te uz partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK).

Predsjednik Pragme Nedjeljko Marković istaknuo je kako živimo u izrazito stresnim i izazovnim vremenima u kojima je neizvjesnost postala svakodnevica. Kada čovjek osjeti potpuni gubitak kontrole nad vlastitim životnim događajima, javlja se bespomoćnost i tjeskoba.

„U tim trenucima, bilo kakva vrsta pomaganja, razumijevanja i prihvaćanja od iznimne je važnosti za tog čovjeka koji se nalazi u vrtlogu problema. Upravo to razumijevanje i prihvaćanje povezujemo s opisima socijalne podrške koju smo istaknuli u Nagradi i publikaciji „Kriza“. Mediji su svojim novinarskim radovima u Nagradi pokazali kako se kriza može prevladati socijalnom podrškom, a škole su dobile novi edukativni materijal za prevladavanje kriza u svojim razredima, među učenicima i njihovim obiteljima“, zaključio je Marković.

Fotografije s događanja su dostupne na: https://photos.app.goo.gl/xP8RVmRLVL4ctYWv9, uz navođenje izvora: „Fotografije: Pragma“.