Dobrobit djeteta nadređena je javnom interesu

Udruga Pragma daje javnu podršku Udruzi hrvatskih sudaca – Ogranku Općinski sud u Splitu te poziva sve građane, a osobito predstavnike medija, na poštivanje i osiguravanje provedbe sudskih odluka te na zaštitu interesa maloljetne djece. Osobito skrećemo pozornost na članke 17., 19. i 20. Kodeksa časti hrvatskih novinara u kojima je istaknuto kako je dobrobit djeteta nadređena javnom interesu.

Priopćenjem Udruga hrvatskih sudaca:

“U povodu učestalih medijskih napisa vezano za ovršni postupak pred Općinskim sudom u Splitu u postupku međunarodne otmice djeteta, a zbog niza pogrešnih i netočnih tvrdnji te osobnih napada na sutkinju Irenu Klisović koja vodi postupak, a radi pravilnog, potpunog i objektivnog izvještavanja javnosti, Udruga hrvatskih sudaca, Ogranak Općinskog suda u Splitu, navodi sljedeće.

Medijsko praćenje konkretnog predmeta (članci, video isječci na pojedinim mrežnim stranicama) odluku suda označava “nakaradnom”, raspravljaju što bi sud “trebao učiniti” te prenose riječi jedne stranke u postupku (majke djeteta) i njezine prijateljice koje iznose subjektivne stavove u kojima kritiziraju rad sutkinje i drugih sudaca  koji su nadležni za postupanje i odlučivanje u tom predmetu. Takav osobni i uvredljivi pristup je i privatizacija javnih medija, radi iznošenja neobjektivnih i neistinitih osobnih stavova, očito s ciljem omalovažavanja sudaca koji postupaju u konkretnom predmetu, a i sudbene vlasti u cjelini.

Sudbena je vlast jedna od tri ravnopravne državne vlasti koja postupa isključivo na temelju Ustava Republike Hrvatske i zakona. U konkretnom predmetu riječ je o ovrsi na temelju ovršne isprave. Zakon o sudovima nalaže da je svatko u Republici Hrvatskoj dužan poštivati pravomoćnu i ovršnu odnosno izvršnu sudsku odluku i njoj se pokoriti.

Necivilizirano i huškačko iznošenje osobnih kvalifikacija popraćenih netočnim prikazivanjem činjeničnog i pravnog stanja je posve suprotno funkcioniranju demokratskog društva i ulozi medija koji bi sve pojave u društvu trebali pratiti objektivno i odmjereno. Neprimjereni su i suprotno opće prihvaćenim demokratskim i civiliziranim standardima osobni napadi na suce koji postupaju u ime Republike Hrvatske na temelju Ustava i zakona.

Pravni se problemi ne mogu rješavati uličnim demonstracijama, ozbiljnim prijetnjama, omalovažavanjem sudaca te onemogućavanjem rada suda. Jedino mjesto gdje građani mogu argumentirano štititi svoja prava i obveze sukladno zakonima Republike Hrvatske je sudnica. Negativna, neprijateljska i ulično huškačka atmosfera tijekom suđenja (i provedbe ovrhe) ugrožava neovisnost, a može ugroziti i nepristranost sudbene vlasti. Nema tog razloga zbog kojeg bi sud trebao donositi popularne odluke. Odluke moraju biti na temelju Ustava i zakona bez obzira na to sviđa li se to nekome ili ne. Naglašavamo da je ovdje riječ o maloljetnom djetetu čiji interes mora nadjačati interese roditelja.

Udruga hrvatskih sudaca- Ogranak Općinski sud u Splitu”