Čija djeca su nestala djeca?

Katarina Jelić, mag. psihologije u Pragmi, sudjelovala je u radu Međunarodne konferencije o nestaloj djeci „Čija djeca su nestala djeca?“, koju je organizirao Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu.

Cilj Konferencije je bio ukazati na aktualne spoznaje i prakse u području nestanaka djece. Organizacija “Missing Children Europe” navodi kako se na području Europe svake godine prijavi nestanak oko 250.000 djece, tj. jedna prijava nestanka djeteta svake dvije minute.

Kako je na Konferenciji istaknuto, okolnosti nestanka djeteta mogu biti vrlo različite – može se raditi o bjegovima djece iz obiteljskog doma ili institucija, kriminalnim otmicama, roditeljskim otmicama, djeci bez pratnje i dr. Većina navedenih okolnosti stavlja nestalo dijete u brojne rizike, kako za fizičko zdravlje i dobrobit, tako i za mentalno zdravlje i opću dobrobit djeteta.

Profesorica Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Ljiljana Mikšaj-Todorović je istaknula rezultate istraživanja u kojima su istraženi   motivi i okolnosti nestanka djece u RH. Kod mladih do 20.-te godine, najčešći su razlozi mladenačko buntovništvo, sklonost avanturizmu, skitnje, te konzumacija alkohola.
Slične podatke je navela i predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivana Zadro koja je iznijela  podatke iz 2016. godine prema kojima je bilo 1.397 bjegova djece, od čega je 88,3 % djece s problemima u ponašanju.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je staknula problem bilježenja nestalih jer se u evidenciji nestalih vode brojevi prijava umjesto po pojedincu, što otežava dobivanje realne slike zbog recidivizma.

Navedene spoznaje s ove Konferencije Pragma će koristiti u neposrednom radu, osobito u individualnom i grupnom savjetovališnom radu.

Trebate pomoć? Javite nam se na 01 7789 950 ili pragma@udruga-pragma.hr. Sve usluge su besplatne zahvaljujući potpori nadležnih ministarstava i Grada Zagreba.

­