Bureau d’Adresse

Sredinom 17. stoljeća, arhitektura u Francuskoj je doživjela nagli procvat. Građevine iz tog doba bile su ukrašene skupocjenim namještajem, kristalnim lusterima i brojnim drugim ukrasima. Postojala je samo jedna prepreka tom estetskom raju – kako naći radnu snagu koja će omogućiti da se sve to izgradi i opremi? Želja za ugodnim životom i razvojem tako je u Francuskoj stvorila potrebu za radnim mjestima, ali i potrebu za koordiniranjem potencijalnih radnika.

Ljudstva u Parizu nije nedostajalo, a većina radnika bili su ustvari stranci i pridošlice koji su bježali od ratnih i političkih (ne)prilika u vlastitim zemljama. Scenarij koji se, kako nas povijest uči, relativno često ponavlja. Rješenje je pronašao Armand Jean du Plessis, poznat i pod nazivom kardinal Richelieu. Odlučio je stvoriti sistem koji bi prikladne radnike rasporedio na, za njih, prikladne poslove. Na današnji dan, 4. srpnja 1631., ustanovio je Bureau d’Adresse – prvu agenciju za zapošljavanje na svijetu. Ljudi u potrazi za poslom ostavljali su svoje osobne podatke, informacije o vještinama i adresu stanovanja. Svaki potencijalni poslodavac mogao je pogledati informacije o pojedinim radnicima te pronaći kandidate za određeni posao. Kada se ustanovila učinkovitost metode, postala je obvezna za sve strane radnike.

Richelieu se u svom pothvatu pokazao kao poduzetnik koji zna prepoznati priliku i potrebu tržišta rada, dovoljno inovativan i kreativan da pronađe relativno jednostavno rješenje, a potencijalno i hrabar da ga isproba u praksi. Danas, nešto manje od 400 godina nakon njegovog ”izuma”, potreba za kvalitetnim uparivanjem radnika i poslodavaca jača je nego ranije, samo su rješenja postala nešto sofisticiranija.

Stoga bi jedan od početnih koraka prema traženju zaposlenja svakako trebao uključiti i ponešto promišljanja o vlastitim vještinama i osobinama te sustavima vrijednosti. Različiti oblici rada traže ponešto različite sklopove znanja, sposobnosti i sustava vrijednosti. Ono što generalno ne odmaže su osobine poput odlučnosti, motivacije, fokusiranosti, predanosti, prilagodljivosti, samosvijesti i kreativno mišljenje. Oni neće nužno zamijeniti praktične vještine koje poslodavac od vas traži, ali će dobro doći kao alati za brže učenje novoga, usavršavanje i stvaranje socijalnog kapitala.

U projektima “Ideja+vještina” (financijska potpora Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku), te “Nova šansa” (financijska potpora Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) Pragma pruža potporu mladima u razvoju poduzetničkih sposobnosti te pomaže u prevladavanju osobnih teškoća pri pronalasku prikladnog zaposlenja za mlade koji su u tzv. NEET statusu (nisu u sustavu obrazovanja i osposobljavanja te su nezaposleni).