Brzo zapošljavanje mladih je preduvjet gospodarskog i socijalnog razvoja Hrvatske

Udruga Pragma je javno pozvala Vladu RH da odustane od plana suspenzije nekih mjera programa za zapošljavanje, kao što je stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, te poziva na javnu raspravu o svim provedenim mjerama.

Od 65.000 osoba koje su tijekom 2015. godine bile uključene u mjere aktivne politike zapošljavanja (13% više nego 2014.) najviše je, čak 33.000 osoba, bilo unutar mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

„Ti podaci govore kako je potrebno nastaviti podupirati stjecanje radnog iskustva za mlade jer prvo radno iskustvo djeluje motivirajuće prema mladima, potiče ih na dodatno usavršavanje i otvara svijet prema stabilnom zaposlenju. Važni su i socijalni aspekti prvog radnog iskustva – osobe su spremnije na preuzimanje bračnih i roditeljskih obveza, potiče ih se na kupnju nekretnine ili ulazak u vlastiti poduzetnički posao“, istaknuo je predsjednik Pragme Nedjeljko Marković i dodao kako otežavanje ulaska mladih u svijet rada može potaknuti dodatno iseljavanje iz Hrvatske.

U proračunu je predviđeno oko 700 milijuna kuna te dodatnih 450 milijuna kuna iz europskih fondova za mjere aktivne politike zapošljavanja. Zbog dužih i složenih procedura za dobivanje sredstva iz europskih fondova, kao i političke nestabilnosti, doći će do zastoja u provođenju mjera što će zasigurno izazvati poremećaje, kako kod mladih, tako i na tržištu rada.

Mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa je tijekom nekoliko godina omogućila nezaposlenim mladima da steknu prvo radno iskustvo bez kojeg bi teško stekli radno iskustvo, a samim time, niti imali priliku za dugotrajno zapošljavanje. Iako su mjere obuhvaćale male naknade za korisnike te uglavnom rad u državnom i javnom sektoru (više od 70% osoba na stručnom osposobljavanju), mladima bez radnog iskustva, su one bile prvi kontakt s radnom okolinom.

Pozivamo Vladu da nastavi osiguravanje ovih mjera do izrade novih primjerenijih mjera, sukladno rezultatima evaluacije HZZ-a, te da otvori javnu raspravu o ovoj, ali i drugim mjerama aktivne politike tržišta rada.

Medijski izvještaji: HRTNarod.hr, Limun.hr, Civilnodrustvo.hr.
Izjave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje možete pročitati ovdje.