Pragmine radionice u Obrtničkoj školi za osobne usluge Zagreb

 

U proteklih mjesec dana Pragma se družila s učenicama Obrtničke škole za osobne usluge (smjera pedikerke, kozmetičarke, frizerke) s kojima  je provela niz radionica usmjerenih emocionalnoj pismenosti i promicanju poduzetničkog razmišljanja i djelovanja. S učenicama 2. razreda smo razgovarali o različitosti izražavanja osjećaja, učenice su procjenjivale i osvještavale vlastite osjećaje, povezana ponašanja i osobine te utvrđivale na koji način svoje negativne osobine mogu usmjeravati u pozitivnome smislu. S učenicama 3. razreda razgovarali smo o osnovama poduzetništva, osobinama kvalitetnog poduzetnika, učenice su uz pomoć upitnika procjenjivale vlastite poduzetničke osobine te smo im predstavili važnost dobrog marketinga i odnosa s klijentima kroz praktične vježbe prezentacije vlastitog salona i odnosa s klijentima.

Škola je dugogodišnji partner i suradnik Pragme u nizu projekata,  a ove su radionice bile dio projekta „Opiši me“ (projekt emocionalne i medijske pismenosti) koji se provodi uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku  te projekta „Ideja+vještina“ (projekt promicanja poduzetničkog razmišljanja i djelovanja) koji se provodi uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 93 % učenica Škole, koje su sudjelovale u aktivnostima, kažu da žele slične sadržaje i dalje! 

A što su nam učenice rekle o radionicama?

Kako će ti radionica pomoći u svakodnevnome životu..

.. malo ću bolje kontrolirati te mane

.. znat ću bolje komunicirati s klijentima

.. više ću razmišljati o svojim emocijama

.. kako postati bolji poduzetnik

 

Naučila sam…

.. da se trebamo prihvatiti takvi kakvi jesmo

.. da poduzetnik mora biti odgovoran, marljiv, pozitivan, odgovoran, pošten, pametan

.. da treba biti osjećajan i iskren i postupati ispravno

.. da moram poraditi na emocijama

… naučila sam kako predstaviti salon

Ulaganjem u preventivne aktivnosti, najbolje preveniramo rizična ponašanja poput ovisnosti i vršnjačkog nasilja, povećavamo zadovoljstvo mladih  samima sobom i odnosima s drugima te pozitivno utječemo na bolje ispunjavanje školskih obveza. Stoga, u suradnji sa svojim partnerima i suradnicima, Pragma priprema niz daljnjih aktivnosti s učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima i nastavnicima u području emocionalne i medijske pismenosti, jačanja pozitivne slike o sebi i prosocijalnog ponašanja!

Odgojno-obrazovne ustanove zainteresirane za naše aktivnosti mogu nam se javiti na pragma@udruga-pragma.hr i tel. 01 77 89 950