Zašto činiti dobro? – „jer će onome kome učiniš dobro biti lijepo, a i tebi će!“

prosocijalno4-12-2013

Suradnjom Pragme i Centra mladih Ribnjak su 4. prosinca 2013. godine, s djecom četvrtog razreda Osnovne škole Miroslav Krleža iz Zagreba, održane dvije radionice na temu vježbanja prosocijalnog ponašanja. Cilj radionica je bio potaknuti učenike na solidarno i prosocijalno ponašanje, a učenici su vježbali ponašanja kojima je naglašeno kako se zajedno lakše nadilaze prepreke i održava motivacija te unaprjeđuje solidarnost u društvu.

Temeljem video prikaza prosocijalnog ponašanja s učenicima se razgovaralo o njihovom „bogatstvu“ – osobinama, znanjima i vještinama koje mogu „davati“ drugima. Učenici su na kraju pozvani praktično primjenjivati jednostavna pozitivna ponašanja (fizička pomoć drugima, pružanje utjehe, davanje drugome na važnosti i sl.) koja će zapisivati i komentirati idućih nekoliko tjedana, a potom, s posebnim osvrtom na to kako je njihovo ponašanje utjecalo na njih same, na osobu kojoj su pomogli i na okolinu, o tome raspraviti s razrednicom Elvirom Bačurin.

Kroz edukativne igre i aktivnom suradnjom učenika osnovne škole na temu prosocijalnog ponašanja djeci je ukazano da posjeduje brojne „darove“ koji nisu nužno fizičke i materijalne stvari koje mogu dati svojim prijateljima, ali i roditeljima i obitelji. Na pitanje „zašto činiti dobro?“, učenici su odgovorili: „jer ti ostane dobar osjećaj“, „možeš upoznati novog prijatelja“, „jer će onome kome učiniš dobro biti lijepo, a i tebi će!“, „jer će ti se uzvratiti“… Otvoriti nekome vrata, bacati smeće u koš, dignuti se starijim osobama u autobusu, samo su neki primjeri pozitivnog ponašanja koja su učenici već imali prilike činiti. Radionicom se upravo tim „sitnim“ dobrim djelima htjelo dati na važnosti i naglasiti njihovu vrijednost u promoviranju pozitivnih međuljudskih odnosa. Voditeljice radionica su bile Jelena Mališa, mag. socijalne pedagogije i voditeljica Savjetovališta Pragme te Suzana Jedvaj, mag. socijalnog rada.
prosocijalno4-12-2013prosocijalno4-12-2013 2prosocijalno4-12-2013 3